Un ziar campion al anticorupției s-a sucit: Sunt și victime colaterale

Ziarul "Adevărul" a realizat un interviu cu un jurnalist italian, în care acesta a vorbit despre lupta anticorupție din Italia și România.

Jurnalistul Paolo Gianlorenzo a făcut o comparație între lupta anticorupție care a fost dusă în Italia, cunoscută precum Operaţiunea „Mani Pulite“ și campania anticorupţie care se desfășăară în țara noastră.

„Mani Pulite“ a debutat cu arestarea lui Mario Chiesa, un reprezentant al Partidului Socialist Italian, în anul 1992. Sute de anchete şi arestări au urmat după aceea care au scos la iveală corupția clasei politice.

Jurnalistul Paolo Gianlorenzo consideră însă că lupa anticorupție desfășurată în Italia a fost un eșec. Explicația acestuia este că în momentul "când magistraţii au devenit vedetele luptei anticorupţie, foarte mulţi oameni au devenit victime ale acestei campanii, deşi erau nevinovaţi. Au fost mulţi corupţi care au meritat să meargă la închisoare, dar pe lângă aceştia au fost şi foarte multe victime colaterale, victime ale sistemului. Unele dintre aceste victime au murit în puşcărie, s-au sinucis. Dacă stăm şi analizăm rezultatele luptei anticorupţie, vedem că aceşti oameni nu şi-au meritat soarta".

Italianul a vorbit și despre lupta anticorupție din țara noastră. El crede că rolul aceste lupte duse de justiție nu este să creeze haos așa cum s-a întâmplat în România.

"Cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat cu Ordonanţa 13. După ce a fost adoptată de Guvern, oamenii s-au revoltat. În acelaşi timp, alţi oameni au luat apărarea Guvernului şi au ieşit, de asemenea, în stradă. Noi, europenii, beneficiem de o democraţie formată după război, care este mai mult sau mai puţin consolidată. Mişcările populiste care au apărut în ţările arabe sau în Africa au dus doar la ruperea societăţii".

Pentru a nu nu avea soarta Italiei, unde lupta anticorupție s-a dovedit a fi un eșec, italianul crede că România ar trebui să sesizeze greșelile pe care le-a făcut țara lui și să înțeleagă efectele acestei operațiuni.

El spune că singurele lucruri care s-au schimbat după „Mani Pulite“ este faptul că partidele politice sunt acum finanțate cu bani publici, și nu cu bani privați așa cum se întâmpla în trecut. Marea eroare, crede jurnalistul, este că nu s-a ținut cont de opinia publică, ci doar de acțiunile magistraturii împotriva clasei politice.

[citeste si]



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel