Un procuror acuză: Banias-făptuitor,ministrul Ancuţa şi Blejnar, de la ANAF, implicaţi în returnarea ilegală de TVA

blejnar-anaf-
blejnar-anaf-

În 13 decembrie, procurorul anticorupţie care anchetează vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini,  a declarat, în instanţă, că senatorul PDL Mircea Banias e "făptuitor" .

Potrivit Mediafax, procurorul Gheorghe Bocşan a precizat  că senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias  "este implicat în aceste infracţiuni" şi că "pe numele său s-au emis mandate de interceptare a convorbirilor telefonice". Procurorul a mai susţinut că în acest dosar ar fi implicat şi directorul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), secretarul de stat Călin Radu Ancuţa, care în prezenţa lui Baaklini ar fi vorbit cu directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, pentru a-i cere acestuia să emită o notă către ANCEX prin care să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportate aveau sau nu dublă utilizare. Totodată, procurorul Bocşan a arătat că în caz ar fi implicat şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF), Sorin Blejnar, tot legat de o discuţie a acestuia cu Adrian Preda, fără a oferi alte detalii.

Said Baaklini este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare.

Motoarele urmau să fie "balastate" în mare

Procurorul a  arătat că ceea ce ar fi trebuit să însemne patru motoare industriale, reprezintă de fapt aproximativ o mie de tone de "fier vechi" şi "mult cupru", care odată evaluat nu s-ar ridica la o sumă mai mare de aproximativ 210.000 de euro. Bocşan a precizat că cele patru motoare au fost "canibalizate", în sensul că ar fi fost în realitate create din numeroase piese vechi de la alte motoare, el arătând că, în opinia sa, nu erau menite să ajungă vreodată la destinaţie, respectiv în Republica Guineea, ci "probabil urmau să fie balastate în mare", după plecarea vasului din Portul Constanţa. În încercarea de a prezenta cât mai simplu ingineria prin care se dorea prejudicierea bugetului de stat cu suma de 60 de milioane de euro, procurorul a spus: "O marfă de aproximativ 210.000 de euro a fost facturată pentru suma de 250 de milioane de euro prin semnarea succesivă a mai multor acte privind aceeaşi marfă. Din suma final facturată se dorea recuperarea TVA-ului aferent acestei din urmă sume, respectiv 60 de milioane de euro".

Banias neagă orice asociere cu cazul

Senatorul PDL Mircea Banias declara, în 2 decembrie, că nu are niciun fel de legătură cu persoanele implicate în dosarul de corupţie privind UCM Reşiţa şi avertiza că se va îndrepta împotriva celor care folosesc numele său în acest context şi îi aduc atingere imaginii publice. "Am constatat cu surprindere că numele meu a fost asociat, fără niciun fel de fundament, cu ale unor persoane din oraşul Reşiţa, bănuite de acte de corupţie. Doresc să precizez ferm că nu le cunosc, nu am auzit de persoanele respective şi evident, nici nu am derulat activităţi comerciale împreună. Prin urmare, orice folosire a numelui meu într-un asemenea context mă face să mă îndrept împotriva celor care îmi aduc atingere imaginii publice", se arată într-un comunicat semnat de senatorul PDL Mircea Banias şi remis în 2 decembrie agenţiei MEDIAFAX.

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie, Said Baaklini a fugit din ţară, pe numele lui, la cererea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând mandate de arestare naţional şi european. În baza mandatului de arestare european, Said Baaklini a fost prins de autorităţile bulgare în 28 noiembrie. În prezent, autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării lui Said Baaklini către autorităţile române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel