Urmărește emisiunea live


Un grup european de protecţie a consumatorilor avertizează asupra toxinelor din ambalajele alimentare din hârtie

Cerneala şi alte substanţe folosite pentru paiele şi paharele de cafea din hârtie şi pentru recipientele alimentare din carton pot elibera toxine, a avertizat joi un grup european de protecţie a consumatorilor, conform DPA.

Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC), reprezentantă a mai multor asociaţii naţionale, a cerut Uniunii Europene să reglementeze ambalajele alimentare din hârtie şi carton.

Hârtia este printre cele mai utilizate materiale pentru ambalarea alimentelor, aflată pe locul al doilea în acest domeniu, după plastic, arată BEUC.

UE reglementează substanţele chimice folosite la ambalajele din plastic, iar produsele din plastic de unică întrebuinţare vor fi interzise din 2021. Pentru ambalajele din hârtie nu există reglementări similare, iar organizaţia susţine că sistemul de reguli naţionale existent expune anumiţi consumatori la riscuri.

BEUC a stabilit că în producţia cernelurilor pentru ambalajele alimentare se folosesc peste 5000 de substanţe chimice. Printre acestea se numără coloranţi, solvenţi, aditivi şi filtre pentru radiaţiile ultraviolete (UV). Toxicitatea majorităţii acestor substanţe nu a fost complet verificată, arată raportul organizaţiei.

Teste de laborator comandate de BEUC au dovedit că mai mult de o şesime din probe conţineau amine aromatice primare, utilizate pentru coloranţi galbeni, portocalii şi roşii, dintre care unele sunt posibil cancerigene. În nouă probe din 76, s-a constatat depăşirea limitelor impuse de UE pentru ambalajele din plastic. Aproape toate probele conţineau filtre UV, dintre care, de asemenea, unele sunt suspectate că au potenţial carcinogen sau pot perturba sistemul hormonal; cantităţile care ajung în alimente sunt peste limitele recomandate.

"S-ar putea ca ambalajele alimentare din hârtie să nu fie atât de inofensive cât par", a conchis directoarea BEUC Monique Goyens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel