Apropiat al lui Iliescu, decorat pentru susținerea Coroanei

Mai multe personalități ale vieții publice românești au fost decorate de Casa Regală, la Palatul Peleș. Au primit distincții ambasadorul Mihnea Constantinescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, istoricul Adrian Cioroianu și ambasadorul Franței, Phillipe Gustin.

Victor Opaschi, cel mai apropiat colaborator al lui Ion Iliescu, a fost decorat cu ”Coroana Regală”. MS Regele Mihai și-a motivat astfel decretul: „Dorind a răsplăti meritele lui Victor Opaschi pentru rolul său important în decursul anilor 90, perioada în care prin lucrul său a contribuit la normalizarea relaţiilor dintre Guvernul român şi Coroană. Pentru devotamentul şi priceperea cu care a servit interesele naţionale de-a lungul anilor şi pentru susţinerea recâştigării rolului Coroanei în România modernă”.

Secretar de stat pentru Culte, Victor Opaschi a lucrat la Cotroceni în toate mandatele președintelui Iliescu. Opaschi a acordat un scurt interviu AmosNews, în care explică de ce a primit medali.

"Sunt onorat şi mişcat de gestul Casei Regale, în care văd recunoaşterea modestei mele contribuţii la normalizarea vieţii politice româneşti, a declarat Opaschi pentru Amos News. Ştim cu toţii că anii 90 au fost plini de încordare, că revenirea la democraţie nu a fost lină. Contribuţia Regelui Mihai la procesul de democratizare a ţării, de recuperare a istoriei noastre, la efortul naţional de integrare europeană şi euro-atlantică, este preţioasă.

Nu m-aş fi numărat printre distinsele personalităţi dacă Preşedintele Ion Iliescu nu mi-ar fi acordat încrederea lui, şansa de a fi lucrat pentru crearea unei relaţii de normalitate şi respect reciproc cu Regele Mihai. Am văzut cum doi oameni de stat au ştiut să treacă peste arsurile istoriei, cum au ajuns să se cunoască şi să-şi respecte poziţiile şi aceasta, sunt convins, pentru că aveau acelaşi ţel: reconcilierea naţională, servirea interesului public, a interesului naţional. Am văzut cum această relaţie a crescut în timp, cum ea a influenţat în bine societatea românească”, a spus ministrul Opaschi.

Distincţiile au fost înmânate în numele Regelui de principesa Margareta, în prezenţa principiilor Radu şi Nicolae, în salonul Florentin al Castelului Peleş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel