UMF Târgu Mureș și Colegiul Székely Mikó, motivele boicotului maghiar

Zsolt Nemeth
Zsolt Nemeth

Secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth a explicat că boicotul populației de etnie maghiară la referendumul din 29 iulie, ar fi avut legătură cu ”evenimente care sugerează o politică de intimidare", amintind de cazul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, precum și de hotărârea unui tribunal de a nu restitui clădirea Colegiului Székely Mikó.

Etnicii maghiari s-au prezentat în număr atât de mic la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din cauza unor direcţii politice recente din România, a explicat Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul de Externe ungar, potrivit MTI.

În context, secretarul de stat Zsolt Nemeth a amintit de decizia Guvernului Ponta de a revoca hotărârea de înfiinţare a unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, dar şi de hotărârea unui tribunal de a nu restitui clădirea unui colegiu reformat.

Potrivit oficialului de la Budapesta, drepturile omului, inclusiv drepturile etnicilor maghiari reprezintă o problemă-cheie în relaţiile dintre Ungaria şi România.

"Este posibil să guvernezi împotriva etnicilor maghiari, dar nu merită să faci acest lucru. Referendumul de la sfârşitul săptămânii trecute o dovedeşte", a conchis Zsolt Nemeth , scrie RFI.

Explicațiile secretarului de stat de la Budapesta survin după ce, sâmbătă, înainte de referendum, premierul ungar, Viktor Orban, aflat la Băile Tuşnad, la finalul discursului său din ultima zi a Şcolii de Vară „Tusvanyos”, a transmis următorul mesaj: „Le urez românilor şi maghiarilor să ia decizii bune, adică să nu ia nici o decizie!”. Încercând să păstreze un echilibru diplomatic, imediat după ce a apreciat că Traian Băsescu a avut un rol pozitiv în dezvoltarea relaţiilor româno-ungare, Zsolt Nemeth a precizat că Ungaria vrea să coopereze cu România, indiferent cine se află la guvernare, și i-a îndemnat pe etncii maghiari să participe totuși la alegerile parlamentare din toamnă.

De asemenea, Zsolt Nemeth a afirmat că guvernul de la Budapesta e pregătit să îi susţină pe maghiari, pentru a-şi consolida reprezentarea politică în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel