UE preocupată de libertatea presei dintr-o țară vecină

Consiliul Europei și-a exprimat marți preocuparea în legătură cu atingerile aduse libertății presei în Serbia, unde un săptămânal a fost condamnat pentru defăimare după ce l-a atacat pe ministrul de interne Nebojsa Stefanovic.

'Sunt preocupat în legătură cu posibile consecințe negative privind libertatea media pe care o va avea o astfel de decizie judiciară', a precizat într-un comunicat Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Oamenii politici 'ar trebui să fie deschiși la critici' și 'să se abțină de la acțiuni ce ar putea avea un efect intimidant asupra libertății de expresie', se arată în comunicat, care face referire la acțiunile penale inițiate de ministru după articolul publicat de NIN în iunie, scrie Agerpres.

Potrivit săptămânalului, Nebojsa Stefanovic ar avea legătură cu distrugerea ilegală în aprilie de către bărbați necunoscuți purtând cagule a unor depozite din Belgrad, fără ca poliția să intervină, deși a fost alertată.

Ar fi vorba de crearea de spațiu pentru un proiect imobiliar amplu susținut de guvern. Acest proiect, care prevede construirea de imobile de lux pe malurile râului Sava, este contestat de o parte a locuitorilor Belgradului, care au organizat proteste în mai multe rânduri.

Dar, la începutul lunii ianuarie, un tribunal din Belgrad a găsit NIN vinovată de defăimare și a condamnat-o la plata a 300.000 de dinari (aproximativ 2.500 de euro) pentru 'atingerea adusă onoarei' ministrului. Publicația va face recurs, a anunțat redactorul-șef.

'Verdictul dovedește că nu am participat la un act infracțional, așa cum a afirmat NIN', a declarat, la rândul său, ministrul Nebojsa Stefanovic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel