U.E. avertizează cu privire la sancțiuni mai dure după rapoartele despre execuții civile în orașele ucrainene aflate sub controlul Rusiei

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că este ”îngrozită de rapoartele despre ororile de nespus” din Ucraina. Este nevoie urgentă de o anchetă independentă, consideră aceasta. 

Europa va impune noi sancțiuni Rusiei și va consolida sprijinul său față de Ucraina, după informații despre masacrul civililor din orașele recâștigate de la trupele ruse.

Pe măsură ce Rusia și-a concentrat ofensiva în estul și sudul țării, forțele ucrainene care revendicau satele și orașele din jurul Kievului au descoperit numeroase atrocități. Printre acestea, s-au numărat femei moarte lăsate goale pe stradă și, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, violate.

”Soldații ruși au făcut lucruri groaznice aici”, a spus vicepremierul de Externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, în timp ce împărtășea o imagine a victimelor din satul Motyzhyn, descoperite cu fața în jos, cu mâinile legate și împușcate în ceafă.

 În orașul Bucha, rușii au ucis civili în timpul ocupației lor, precum și în timpul retragerii lor, a adăugat Dzhaparova într-un comunicat.

”Autorii crimelor de război vor fi trași la răspundere”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că este „îngrozită de rapoartele despre ororile de nespus”. Este nevoie urgentă de o anchetă independentă, a transmis ea pe Twitter. 

Duminică, Europa a amenințat cu sancțiuni mai profunde ca răspuns la ororile raportate în weekend.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a spus că a fost ”șocat de imaginile bântuitoare ale atrocităților comise de [armata] rusă”.

”Președintele Putin și susținătorii săi vor simți consecințele”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat reporterilor la Berlin: ”Vom decide asupra măsurilor suplimentare în cercul aliaților în zilele următoare.”

Polonia și Țările Baltice au pus deja vineri la dispoziție un nou set de măsuri menite să paralizeze regimul rus. Liderii UE sunt împărțiți în privința măsurilor punitive suplimentare, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Un oficial al UE a declarat pentru POLITICO că țările UE au convenit să pregătească – și posibil să accelereze și să înăsprească – următoarea fază a sancțiunilor, în timp ce ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a confirmat că discuțiile vor începe luni.

Ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, a declarat într-o declarație că cea mai puternică presiune economică și internațională posibilă trebuie ”menținută și întărită” asupra Rusiei pentru a obliga țara să pună capăt războiului împotriva Ucrainei.

ONG-ul Human Rights Watch a intervievat 10 cetățeni din Ucraina care au asistat la atrocități, inclusiv la execuții sumare în Bucha, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Kiev și în satul Staryi Bykiv, din regiunea Cernihiv.

”Cazurile pe care le-am documentat reprezintă cruzime și violență deliberată și de nespus împotriva civililor ucraineni”, a declarat Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la HRW. 

”Violul, crima și alte acte violente împotriva persoanelor aflate în custodia forțelor ruse ar trebui investigate ca crime de război”, a spus el.

Subliniind o serie de alte cazuri, Lyudmyla Denisova, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, a făcut apel la comunitatea internațională să investigheze, prin intermediul Națiunilor Unite și al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a scris pe Twitter că fotografiile ”amintesc de uciderile în masă ale regimurilor sovietice și naziste”. 

”Acesta nu este un câmp de luptă, este o scenă a crimei”, a adăugat ea. ”Dovezile trebuie strânse, păstrate pentru procese, iar vinovații trebuie să se confrunte cu justiția” a conchis Kaja Kallas. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel