Turcia și Moscova, lovitură pentru Washigton. ”Maduro, suntem alături de tine”

Proteste în Venezuela
Proteste în Venezuela

Rusia și Turcia au luat poziție față de evenimentele din Venezuela, unde, în urma protestelor de stradă, Juan Guaido s-a autoproclamat președinte, lucru recunoscut de SUA și aliații săi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat joi omologului său venezuelean Nicolas Maduro, forţat să se retragă de către opoziţie şi de Washington, exprimându-şi sprijinul faţă de acesta, informează AFP, citând preşedinţia turcă. 'Frate Maduro, ţine-ţi capul sus, Turcia este alături de tine!', i-a spus şeful statului turc lui Maduro în cursul acestei convorbiri telefonice, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin.

Kalin a distribuit de asemenea pe Twitter hashtag-ul #NoisuntemMADURO în semn de susţinere faţă de preşedintele venezuelean.

Erdogan şi Maduro întreţin raporturi strânse de mai mulţi ani. În cursul unei vizite oficiale la Caracas în decembrie, Erdogan îşi exprimase public sprijinul pentru Maduro în faţa sancţiunilor americane impuse ţării acestuia. El se angajase de asemenea să-l ajute pe Nicolas Maduro să înfrunte severa criză economică a ţării.

Citește și: Puci în Venezuela - mesajul Statelor Unite și al Uniunii Europene

Moscova critică poziţia Occidentului

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a criticat joi poziţia ţărilor occidentale cu privire la criza din Venezuela, apreciind că aceasta demonstrează 'atitudinea lor faţă de dreptul internaţional', în timp ce SUA şi aliaţii lor în regiune l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, informează France Presse.

'Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Venezuela arată clar atitudinea comunităţii internaţionale progresiste faţă de dreptul internaţional, suveranitatea şi neamestecul în problemele interne ale unei ţări în care ea încearcă să-i schimbe puterea', a declarat Maria Zaharova pe pagina sa de Facebook. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus este în Algeria, unde ministrul rus de externe Serghei Lavrov începe o vizită de stat de mai multe zile în regiune.

SUA şi aliaţii lor în regiune, începând cu Brazilia şi Columbia, au recunoscut legitimitatea preşedintelui Parlamentului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat miercuri 'preşedinte' interimar al ţării. Uniunea Europeană a invitat la rândul său să fie ascultată 'vocea' poporului Venezuelei şi a cerut organizarea unor alegeri 'libere', fără a urma SUA în acest stadiu. Juan Guaido s-a autoproclamat miercuri 'preşedinte' interimar în faţa a zeci de mii de susţinători care manifestau la Caracas pentru a protesta împotriva celui de-al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, contestat de opoziţie şi nerecunoscut de SUA, UE şi o mare parte din comunitatea internaţională.

Citește și: Maduro, acuzații dure față de guvernul american

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel