Urmărește emisiunea live


Toaletă de lux, veche de 2.700 de ani, descoperită în Ierusalim / VIDEO

Toaletă de lux, veche de 2.700 de ani, descoperită în Ierusalim   /   Sursă foto: Captură YouTube
Toaletă de lux, veche de 2.700 de ani, descoperită în Ierusalim / Sursă foto: Captură YouTube

Arheologii au descoperit recent o toaletă privată veche de 2.700 de ani în rămășițele unei vechi moșii regale din Ierusalim.

Cercetătorii au descoperit recent o toaletă privată veche de 2.700 de ani în rămășițele unei vechi moșii regale din Ierusalim. Este o descoperire rară, întrucât acum mii de ani astfel de amenajări erau un lux și se realizau doar pentru elite.

Băile private erau „găsite anterior doar în foarte puține locații din Israel și Ierusalim”, a declarat Yaakov Billig, arheolog și director al săpăturii în numele Autorității pentru Antichități din Israel, într-un videoclip de pe YouTube.

"Aceasta este o descoperire foarte rară, deoarece acest lucru este un lucru de care doar oamenii bogați au beneficiat", a precizat acesta.

Toaleta este sculptată din calcar, cu un scaun confortabil și o gaură în mijloc, „deci oricine stă acolo s-ar simți foarte confortabil”, a adăugat Billig.

Toaleta, care era situată deasupra unei fose septice, a fost găsită în interiorul unei cabine dreptunghiulare care ar fi servit drept baie antică. De asemenea, baia deținea 30 - 40 de boluri, a declarat Billig pentru Haaretz. El a speculat că bolurile ar fi putut fi folosite pentru a ține odorizantul sub formă de ulei sau tămâie cu miros plăcut.

Arheologii au colectat probe de oase de animale și ceramică, precum și sol găsit în fosa septică de mai jos, în speranța de a afla detalii despre stilurile de viață, dietele și bolile vremii.

Alte descoperiri în situl arheologic

În cadrul așezării, arheologii au descoperit, de asemenea, pietre ornamentate care au fost sculptate în diverse scopuri, cum ar fi capitelele de piatră, mici bucăți de rocă detaliate care formează vârfurile coloanelor, sau ramele ferestrelor și balustradele, a spus Billig în videoclip. În apropiere de toaletă, Billig și echipa sa au descoperit dovezi ale unei grădini pline de copaci ornamentali, pomi fructiferi și plante acvatice.

Toate aceste relicve îi ajută pe cercetători să recreeze imaginea unui conac „extins și luxuriant”, potrivit declarației. Arheologii au descoperit pentru prima dată rămășițele vechiului conac de pe promenada Armon Hanatziv din Ierusalim în urmă cu doi ani, iar săpăturile continuă.

Era „probabil un palat al unuia dintre regii Regatului Iudeii”, a spus Billig în videoclip. Aceasta nu este prima dată când arheologii sunt interesați de obiceiurile oamenilor antici.

Înregistrarea arheologică conține câteva indicii despre ceea ce strămoșii noștri ar fi folosit ca hârtie igienică cu mii de ani înainte de rulourile pe care le folosim astăzi. Se pare că oamenii antici aveau o mare varietate de soluții, de la știulete de porumb până la zăpadă, pentru ștergere, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel