Tipul rachetelor lansate recent de Phenian nu a fost identificat

Guvernul sud-coreean a reiterat vineri că trebuie încă să realizeze mai multe analize pentru a determina tipul rachetelor lansate luna aceasta de Coreea de Nord, transmite EFE.

Directorul Biroului pentru Securitate Naţională, Chung Eui-yong, a dezminţit într-o conferinţă de presă că forţele americane staţionate în Coreea de Sud au stabilit tipul de proiectil, după cum a relatat vineri ziarul Donga.

"Poziţia oficială este că guvernele Coreei de Sud şi Statelor Unite analizează cu atenţie tipul de rachete cu rază scurtă de acţiune", a spus Chung, citat de agenţia Yonhap.

Totodată, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus pentru EFE că "analizele sunt încă în curs de dezvoltare pentru stabilirea tipului de armament testat de Coreea de Nord".

Pe 4 şi 9 mai, armata nord-coreeană a efectuat teste de artilerie şi a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune.

Deşi experţi din SUA şi Japonia au determinat că au fost folosite rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, Seulul a insistat în menţinerea unei poziţii prudente în această privinţă.

Mulţi analişti au declarat că este vorba de proiectile similare rachetelor Iskander cu rază scurtă, un model balistic de fabricaţie rusească, iar unii au speculat chiar că acestea ar fi putut fi importate de Coreea de Nord din Rusia sau prin intermediul unor terţi.

În cazul folosirii unor proiectile balistice, Phenianul ar fi încălcat rezoluţiile ONU, care interzic izolatei ţări asiatice să testeze orice tip de rachete balistice sau tehnologie conexă, umbrind şi mai tare actualele perspective de dialog.

Atât Seulul, cât şi Washingtonul au reacţionat moderat la testele nord-coreene într-o aparentă încercare de a nu deteriora apropierea de Phenian după mai mult de un an de intens efort diplomatic.

Regimul nord-coreean, la rândul său, ar fi încercat cu aceste teste să pună presiune asupra Casei Albe pentru a-şi modifica poziţia în negocierile privind denuclearizarea, care s-au blocat după summitul din februarie de la Hanoi.

În Vietnam, Coreea de Nord a cerut ca denuclearizarea şi relaxarea sancţiunilor să se desfăşoare gradual, ceea ce SUA, care vizează o dezarmare nord-coreeană imediată, au considerat inacceptabil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel