The Economist: Guvernul Ponta a pus România pe creștere economică

guvern ponta
guvern ponta

După trei ani în care românii au trebuit să îndure tăieri de salarii, disponibilizări masive, creșterea TVA și sărăcirea populației, se vede și luminița de la capătul tunelului. Greul nu a trecut încă, dar suntem pe drumul cel bun, spun specialiștii. Indicatorii macro-economici arată o Românie mult mai stabilă din punct de vedere economic și cu un potențial de creștere ce poate readuce țara noastră din nou pe primele locuri în următorii ani, se arată în ultimul raport The Economist despre România.

 Rata de creștere economică a României în primul trimestru a fost a treia cea mai mare din UE, atât față de trimestrul anterior, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut.

 Se pare că industria va avea o pondere importantă în creșterea economică a României, acest sector fiind unul dintre puținele care poate genera activități economice conexe atât pe orizontală, cât și pe verticală. Producția industrială brută a crescut cu 4% în aprilie față de luna precedentă și cu 19% în ultimul an.

Sectorul extern a fost principalul motor de creștere care a ridicat cererea pentru produse industriale. Valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele 5 luni, respectiv cu 15,5% în luna aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste realități i-au făcut pe specialiștii de la The Economist Intelligence Unit să fie mult mai optimiști în ceea ce privește prognoza de creștere economică din România. Ei prevăd o creștere de 2,4% în 2013, stimulată de o recoltă puternică și de exporturi crescute către piețele non-UE. De asemenea, este de așteptat ca rata de creștere economică să sporească și mai mult în perioada 2014 – 2017, până la o medie anuală de puțin sub 4%.

 Îmbunătățirea absorbției fondurilor europene va contribui la investițiile în infrastructură, care ar spori potențialul de export al României pe termen lung, spun economiștii britanici. Indicatorii macroeconomici arată o relansare lentă, dar sigură a economiei românești, ceea ce face ca țara noastră să devină atractivă pentru investitorii strategici. Toate acestea vin pe un fundal de pace politică, instaurată după alegerile din decembrie 2012.

 Despre stabilitatea politică, raportul The Economist spune că prin câștigarea unei majorități de două treimi în ambele camere din Parlament, USL este într-o poziție puternică și este foarte probabil că își va duce la bun sfârșit mandatul de 4 ani.

În același timp, vizitele în străinătate ale premierului Ponta – astăzi începe vizita oficială în Spania – au rezultate clare în atragerea de investitori. Așa cum anunță Planul Național de Investiții, lansat de Victor Ponta acum două săptămâni, din Germania vor veni Daimler și Bosch. Vor crește investițiile firmei italiene Pirelli. Vinci se implică în construcția de autostrăzi, din SUA vom avea investiții în domeniul energetic din partea Chevron. De asemenea, din China se anunță noi invesții ale Huawei, ZTE sau China Huadian în domeniul energetic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel