Teodor Baconschi: Am obţinut aprobarea de a redeschide ambasada de la Tripoli

Amabasada-Romaniei-in-Libia
Amabasada-Romaniei-in-Libia

Ministerul Afacerilor Externe a cerut şi a obţinut aprobarea de la noile autorităţi libiene de a redeschide Ambasada României la Tripoli, însă într-o primă fază va fi acreditat un însărcinat cu afaceri, iar un ambasador în momentul în care guvernul Libiei va fi în mod legal constituit, a declarat, luni, şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi, la conferinţa de presă de prezentare a Centrului Consular de Crize.

„Am cerut şi obţinut aprobarea de a redeschide Ambasada de la Tripoli, procedura e în curs, vom fi din nou acolo prezenţi cu diplomaţi şi personal consular. (...) Situaţia acolo este încă destul de confuză, deocamdată nu vom acredita un nou ambasador, ci un însărcinat cu afaceri, însă în momentul în care guvernul va fi în mod legal constituit, sigur că vom trimite un ambasador“, a spus ministrul Baconschi, citat de Agerpres.

El a relatat că săptămâna trecută, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, a avut o scurtă întâlnire cu preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia, Mustafa Abdeljalil. „L-am asigurat că România sprijină CNT şi doreşte să participe la reconstrucţia Libiei, că suntem un prieten tradiţional care va rămâne alături de noile autorităţi“, a evidenţiat şeful diplomaţiei.

De asemenea, el a menţionat că Guvernul României se aşteaptă ca membrii CNT să „livreze“ tot ce au convenit cu comunitatea internaţională în materie de noua constituţie, alegeri libere, organizarea guvernului şi, în acelaşi timp, să se angajeze serios în reconstrucţia economică a ţării, extrem de afectată de conflictul intern.

„Avem intenţia după ce situaţia se normalizează cât de cât să îi invităm pe românii care lucrau acolo şi companiile româneşti care lucrau pe piaţa libiană să revină“, a spus ministrul Baconschi, arătând că după redeschiderea Ambasadei de la Tripoli se va restabili şi contactul cu ceilalţi cetăţeni români care au rămas în Libia după evacuarea personalului diplomatic român, în mod special asistente medicale cu care s-a pierdut legătura.

România a recunoscut oficial CNT la sfârşitul lunii august, fiind adresată şi o invitaţie de a vizita ţara noastră pentru o delegaţie libiană în vederea reluării dialogului. MAE a coordonat evacuarea a 739 de cetăţeni români din Libia în primăvara acestui an, după izbucnirea conflictului civil armat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel