Tensiuni militare SUA-China. Incidente cu arme laser

Pentagonul a confirmat joi că Statele Unite au depus o plângere formală pe adresa guvernului chinez după incidente repetate în care lasere chinezești au fost îndreptate către avioanele militare americane de la baza aeriană din Djibouti, în ultimele săptămâni.

Aviația americană se confruntă de decenii cu lasere îndreptate către avioanele sale. Cu toate acestea, incidentele recente au scos în evidență problemele pe care le ridică vecinătatea bazei militare americane din Djibouti cu cea similară a Chinei, separate de numai câțiva kilometri.

Solicitare oficială

„Acestea sunt incidente foarte serioase. Am înștiințat Guvernul chinez și am cerut părții chineze să investigheze aceste incidente”, a declarat reporterilor Dana White, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

White a precizat că Pentagonul are dovezi că laserele au fost folosite de cetățeni chinezi, iar numai în ultimele săptămâni au avut loc 10 astfel de incidente. Scopul acestor acțiuni nu le este însă clar americanilor.

Piloți cu leziuni oculare

Un oficial al armatei SUA, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat într-un incident petrecut luna trecută, doi piloți ai unui bombardier C-130 au suferit leziuni minore la nivelul ochilor din cauza laserelor îndreptate asupra lor.

Oficialul amintit a adăugat că, în câteva ocazii, lasere militare din cadrul bazei chinezești au țintit avioanele americane.

Bază importantă în regiune

Micul stat Djibouti este poziționat strategic la intrarea sudică în Marea Roșie, pe ruta maritimă către Canalul Suez, și găzduiește o bază a armatei SUA. Personalul bazei numără circa 4.000 de militari, inclusiv forțe de operațiuni speciale. De aici se lansează misiuni în teatrele de operațiuni din Yemen și Somalia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel