Tensiuni Kosovo-Serbia. Se cere intervenție europeană

kosovo
kosovo

Președintele kosovar Hashim Thaci a prezentat marți în parlamentul de la Pristina un proiect de lege privind transformarea Forțelor de securitate ale țării într-o armată, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Thaci a argumentat că transformarea forțelor actuale, dotate cu arme ușoare, într-o armată ar fi un pas spre suveranitatea deplină a Kosovo, fosta provincie sârbă care și-a proclamat independența în 2008.

Inițiativa a provocat o reacție puternică din partea Serbiei, care reclamă în continuare suveranitatea asupra Kosovo.

Conform presei de la Belgrad, premierul sârb Aleksandar Vucic a purtat o discuție prin telefon cu Hashim Thaci, avertizându-l că această măsură ar putea destabiliza regiunea.

Proiectului i se opun și deputații sârbi în parlamentul de la Pristina, aceștia urmând în mod obișnuit politica Belgradului. Întrucât orice proiect de lege important are nevoie de sprijinul deputaților sârbi, opoziția lor pune sub semnul întrebării aprobarea inițiativei președintelui kosovar.

"Cerem comunității internaționale să stopeze fără întârziere această escaladare periculoasă a relațiilor politice în provincia sudică", a declarat Marko Djuric, șeful Biroului pentru Kosovo-Metohija al guvernului sârb, citat de Tanjug.

Crearea unei armate în Kosovo-Metohija ar însemna o încălcare directă a Rezoluției 1244 a Consiliul de Securitate al ONU și a acordului tehnico-militar de la Kumanovo, care au pus capăt conflictului din 1998-1999, a subliniat Djuric. Potrivit acestuia, reprezentanții sârbilor în instituțiile din Kosovo nu vor sprijini nici direct, nici indirect o astfel de inițiativă, a adăugat oficialul sârb, potrivit agenției Tanjug.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel