Raportul MCV, ticsit de greșeli. Se cere încetarea monitorizării României

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu respinge raportul MCV, cere Guvernului să returneze Comisiei Europene documentul pentru refacere şi propune începerea procedurilor diplomatice pentru încetarea monitorizării României în cadrul acestui mecanism.

'Resping acest raport şi cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (...) pentru a fi refăcut ţinând cont de observaţiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar şi alte persoane sau instituţii. Raportul ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunţime şi extrem de critic toate observaţiile incluse în raport', a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, Tăriceanu

. De asemenea, copreşedintele ALDE susţine că MCV nu are nicio bază juridică în Tratatul de aderare.

'Propun şi solicit Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV aplicat României, pentru că acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în Tratatul de aderare. El începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic, în loc de unul tehnic, aşa cum a fost discuţia la început', a adăugat Tăriceanu.

El a apreciat că 'foarte multe ţări din Europa fac o legătură permanentă şi absolut ilogică între aderarea la Schengen şi MCV'.

'Nici aderarea la Schengen nu este o opţiune care se acordă României, este o obligaţie a ţărilor membre înscrisă în Tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obţine nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor ţări de a se înscrie în regulamentele şi cerinţele funcţionării în spaţiul Schengen', a explicat Tăriceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel