SUA: Un judecător districtual dă o nouă lovitură eforturilor administraţiei Trump de a interzice azilul pentru imigranţi

Un judecător districtual din SUA a dat luni o nouă lovitură eforturilor administraţiei lui Donald Trump de a interzice azilul pentru imigranţi, relatează Reuters.

Judecătorul Jon Tigar din San Francisco a blocat prin decizia făcută publică luni o măsură anunţată la 15 iulie de administraţia lui Trump prin care se cere ca majoritatea imigranţilor ce solicită azil în Statele Unite să ceară mai întâi azil într-o ţară terţă prin care au trecut în drumul lor spre SUA.

Imediat după aceea Tigar a emis o primă decizie prin care a blocat aplicarea acestei măsuri la nivel federal, dar Curtea de apel a SUA din Circuitul 9 din SUA - care acoperă între altele statele California şi Arizona, limitrofe Mexicului - a intervenit stabilind că decizia lui Tigar urmează să se aplice doar acestor două state şi i-a retrimis cazul judecătorului din San Francisco.

Luni, acesta a revenit insistând că hotărârea sa trebuie să se aplice la întreaga frontieră, până când justiţia federală se va pronunţa cu privire la legalitatea deciziei iniţiale a administraţiei.

Aceasta se înscrie în politica antiimigraţie a preşedintelui Trump, element central al campaniei sale electorale din 2016 şi un subiect major în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Unul din principalele obiective urmărite de Trump este de a reduce numărul solicitărilor de azil, mai ales din partea migranţilor din America Centrală care au trecut, în număr mare, graniţa dintre Mexic şi SUA în ultimii ani.

Decizia în cauză a administraţiei i-ar împiedica practic pe aproape toţi migranţii din ţări ca Salvador, Honduras sau Guatemala, care fug de sărăcia şi persecuţiile din ţările lor, să intre în SUA via Mexic, ca solicitanţi de azil. Măsura a mai fost contestată în justiţie de o serie de asociaţii pentru protecţia drepturilor imigranţilor.

La rândul său, administraţia Trump a solicitat Curţii Supreme a SUA să blocheze decizia Curţii de Apel a circuitului 9 cu privire la aplicarea acestei măsuri doar în California şi Arizona. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28