SUA, retragere INF. Putin, lovitură pentru Donald Trump

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă că ţara sa îşi suspendă participarea la INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova) în ripostă la decizia SUA de a se retrage din acest tratat şi care a intrat în vigoare în aceeaşi zi, relatează AFP.

Partenerii noştri americani au anunţat că îşi suspendă participarea la acord şi noi o suspendăm la rândul nostru, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu.

Rusia nu va mai lua iniţiativa negocierilor privind dezarmarea cu SUA, a adăugat şefului statului rus, citat citat de agenţiile de presă ruseşti.

"Vom aştepta ca partenerii noştri (americani) să aibă suficientă maturitate pentru a avea un dialog de la egal la egal şi semnificativ cu noi pe acest subiect important", a declarat liderul de la Kremlin.

Rusia va începe să creeze noi rachete

Potrivit Reuters, Putin a menţionat că ţara sa va începe să lucreze pentru crearea unor noi rachete, inclusiv hipersonice, şi le-a cerut miniştrilor să nu iniţieze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.

Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor "notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat" în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină "în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă".

"Altfel, tratatul va lua sfârşit", a explicat într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, care a menţionat că Washingtonul este "gata" să continue discuţiile cu Moscova privind controlul armamentului.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare şi care potrivit Washingtonului şi NATO încalcă prevederile tratatului, având o rază de acţiune de peste 500 de km. Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.

Vezi și: Rusia a prezentat rachetele care au SPERIAT SUA - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel