SUA majorează dobânda pentru a echilibra stricăciunile produse de inflație

Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Rezerva Federală a SUA a majorat din nou rata dobânzii cu 75 de puncte procentuale. 

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.

De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni, transmite Reuters.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, notează Agerpres. 

Măsura a fost luată în vederea reducerii inflației

"Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor", se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

Instituţia "îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%" şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.

De asemenea, Fed a înrăutăţit previziunile din 2022 privind creşterea economiei SUA, care ar urma să încetinească la 1,7%, în timp ce rata şomajului ar urma să crească la 3,7% până la finalul anului, şi să se majoreze în continuare la 4,1%, până în 2024.

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), ar urma să se situeze la 5,2% anul acesta şi să scadă gradual la 2,2% în 2024.

Inflația din SUA a ajuns la maximul ultimilor 40 de ani

Datele privind indicele preţurilor de consum, publicate marţi de Departamentul Muncii, arată că în luna martie comparativ cu luna februarie, preţurile au crescut cu 1,2%, cel mai mare salt înregistrat după luna septembrie 2005.

În ritm anual, preţurile de consum au înregistrat un salt de 8,5%, cea mai mare creştere în ritm anual de după luna decembrie 1981. În plus, este pentru a şasea lună consecutiv când preţurile de consum în SUA înregistrează un salt anual de peste 6%.

Departamentul Muncii a precizat că preţurile la benzină au crescut cu 18,3% comparativ cu luna februarie şi au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflaţie.

Potrivit Asociaţiei Americane pentru Automobile (AAA), preţul mediu la benzină a atins un maxim istoric de 4,33 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri n.r.) în luna martie. Chiar dacă benzina a fost principalul factor care a stat la baza inflaţiei de luna trecută, preţurile la alimente şi servicii au avut şi ele o contribuţie importantă.

Rusia este al doilea mare exportator mondial de ţiţei. SUA au interzis importurile de petrol, gaze lichefiate, gaze naturale şi cărbune din Rusia ca parte a unui pachet mai amplu de sancţiuni impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Citește mai multe AICI

Bogaţii lumii, mai bogaţi ca niciodată, deşi Bursa de pe Wall Street încheie săptămâna în scădere

Circa 520.000 de oameni care au o avere de cel puţin 19 milioane de dolari – 0,01% din populaţia lumii – deţin acum 11% din averea planetei, în creştere cu 1% faţă de 2020.

Schimbările au venit pe măsură ce guvernele din toată lumea au injectat bani în economii pentru a controla efectele provocate de măsurile anti-Covid-19. Însă lichiditatea respectiv a stimulat preţurile acţiunilor şi evaluările din industria de real estate, alimentând averile bogaţilor. Vezi mai multe informații AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel