Preşedintele american Joe Biden şi liderii Coreei de Sud şi Japoniei au convenit vineri, la Camp David, să aprofundeze legăturile militare şi economice şi au condamnat în modul cel mai ferm de până acum 'comportamentul periculos şi agresiv' al Beijingului în Marea Chinei de Sud, transmite Reuters.
Administraţia Biden a organizat summitul cu liderii principalilor aliaţi ai SUA din Asia, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi premierul japonez Fumio Kishida, cu intenţia de a proiecta ideea de unitate în faţa ascensiunii Chinei şi a ameninţărilor nucleare din partea Coreei de Nord.
Potrivit declaraţiei comune a summit-ului, cele trei ţări s-au angajat să se consulte prompt în timpul crizelor şi să îşi coordoneze răspunsurile la probleme regionale, provocări şi ameninţări care afectează interesele comune. Cei trei lideri au convenit, de asemenea, să organizeze anual exerciţii trilaterale de antrenament militar şi să împărtăşească informaţii în timp real despre lansările de rachete nord-coreene până la sfârşitul anului 2023. S-au angajat, de asemenea, să organizeze anual summituri trilaterale.
Limbajul referitor la China s-a evidenţiat ca fiind mai puternic decât era de aşteptat, ceea ce, probabil, va provoca un răspuns din partea Beijingului, care este un partener comercial vital atât pentru Coreea, cât şi pentru Japonia. 'În ceea ce priveşte comportamentul periculos şi agresiv în sprijinul revendicărilor maritime ilegale, la care am asistat recent din partea Republicii Populare Chineze în Marea Chinei de Sud, ne opunem ferm oricăror încercări unilaterale de a schimba statu-quoul în apele Indo-Pacificului', se arată în comunicat.
Angajamentele asumate la primul summit de la Camp David organizat de preşedintele Biden cu cei doi lideri străini reprezintă un eveniment semnificativ pentru Seul şi Tokio, care au o lungă istorie de ostilitate şi neîncredere.'Ţările noastre sunt mai puternice şi lumea ar fi mai în siguranţă pe măsură ce stăm împreună', a spus preşedintele Biden, salutând 'curajul politic' de a se uni al invitaţilor săi.
Cu încurajarea Washingtonului, Tokio şi Seul încearcă să depăşească dispute ce datează de la ocuparea Peninsulei Coreene de către Japonia în perioada 1910-1945.'Ceea ce am văzut în ultimele două luni este o diplomaţie uluitoare, care este condusă de lideri curajoşi atât din Japonia, cât şi din Coreea de Sud', a spus Kurt Campbell, coordonatorul preşedintelui Biden pentru Indo-Pacific.
Aceştia 'au mers uneori împotriva sfaturilor propriilor consilieri şi angajaţi şi au întreprins paşi care ridică relaţia Japonia-Coreea de Sud la un nou nivel', a spus Campbell. Beijingul a avertizat că eforturile SUA de a întări legăturile cu Coreea de Sud şi Japonia ar putea 'creşte tensiunea şi confruntarea în regiune'.
În timp ce Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite vor să evite să provoace Beijingului, China crede că Washingtonul încearcă să o izoleze diplomatic şi să o încercuiască militar. Răspunzând la o întrebare despre acuzaţiile formulate de China, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, Jake Sullivan, le-a spus reporterilor că obiectivul nu este 'în mod explicit un NATO pentru Pacific', iar o alianţă trilaterală nu a fost stabilită ca un scop explicit.
'Nu am stabilit un punct final al unei alianţe trilaterale oficiale', a spus Sullivan, adăugând în acelaşi timp că angajamentul de a se consulta a fost 'un pas foarte important deoarece înseamnă că cele trei ţări îşi recunosc interesul comun de a avea un răspuns coerent şi coordonat la orice situaţie de securitate', scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu