SUA cer Germaniei și UE un moratoriu asupra proiectului Nord Stream 2

merkel putin
merkel putin

Statele Unite ale Americii cer Germaniei şi Uniunii Europene un "moratoriu" asupra construcţiei gazoductului Nord Stream 2.

Statele Unite ale Americii cer Germaniei şi Uniunii Europene un "moratoriu" asupra construcţiei gazoductului Nord Stream 2, un "instrument politic al Kremlinului", a afirmat sâmbătă ambasadoarea americană interimară la Berlin. "A venit momentul ca Germania şi UE să impună un moratoriu asupra construcţiei unui gazoduct", a declarat Robin Quinville pentru cotidianul economic Handelsblatt.

Întrerupte de aproape un an din cauza ameninţărilor cu sancţiuni americane, lucrările pentru construcţia gazoductului care leagă Rusia de Germania urmează să fie reluate în acest weekend. Rămân câţiva kilometri de construit în Marea Baltică, în largul Germaniei. Potrivit lui Robin Quinville, care asigură interimatul la ambasada americană din luna iunie, un "moratoriu" ar arăta că Europa nu mai tolerează "continuarea comportamentului răuvoitor al Rusiei".

"Acest gazoduct nu este numai un proiect economic, ci şi un instrument politic al Kremlinului pentru a ocoli Ucraina şi a diviza Europa", a mai avertizat aceasta.

Proiectul oferă Moscovei o influență mai mare în UE

Nord Stream 2, a cărui dare în funcţiune era prevăzută iniţial la începutul lui 2020, este un gazoduct menit să dubleze capacităţile de livrare de gaz rusesc a Nord Stream 1, operaţional din 2012, şi să garanteze securitatea aprovizionării Europei occidentale prin Marea Baltică.

Proiectul asociază în principal gigantul rus Gazprom şi cinci grupuri europene - Engie (Franţa), Uniper şi Wintershall (Germania), OMV (Austria) şi Shell (Anglia şi Olanda) - şi are un buget total evaluat la 9,5 miliarde de euro. Proiectul este criticat în Europa de mai multe ţări, printre care Ucraina, Polonia şi ţările baltice.

Dar SUA sunt cele care se împotrivesc cel mai mult acestui proiect, susceptibil să facă din Germania o "prizonieră" a Moscovei, după cum a avertizat Donald Trump în 2018. Poziţia SUA este departe de a fi dezinteresată din punct de vedere economic. SUA, mare producător de gaze naturale, s-au lansat recent într-o ofensivă comercială în căutarea de noi clienţi, inclusiv în Europa, informează Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel