STUDIU: Jumătate dintre tineri ar alege meserii pe care să le înveţe rapid, părinţii vor studii

Potrivit unui studiu "Meserii pentru România", realizat de D&D Research şi comandat de Bucegi, prezentat miercuri, arată percepţia tinerilor despre meserii şi profesii.

Unu din doi tineri ar alege o meserie care presupune mai mult efort fizic, dar pe care să o înveţe rapid - şofer, mecanic, vânzător, însă peste 65 la sută dintre părinţi îi sfătuiesc să aleagă profesii care necesită studii superioare - medic, avocat, profesor, potrivit unui studiu.

Astfel, peste jumătate dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani s-ar orienta către o meserie din categoria aşa-ziselor "gulere albastre", pentru că o astfel de meserie se poate învăţa rapid, le permite să lucreze oriunde în Europa şi le garantează câştiguri imediate.

Studiul arată că meseriile nu primesc respectul care li se cuvine, 49,3 la sută dintre români considerând că acestea sunt utile, dar nu sunt respectate suficient.

Citește și: Berea Bugegi a lansat programul "Meserii pentru România"

"Cu toate acestea, peste jumătate dintre meseriaşi (57,4 la sută) sunt mândri de munca lor şi s-ar îndrepta tot către o meserie din categoria «gulerelor albastre», dacă ar fi să o ia de la început. Chiar şi unul din cinci profesionişti «gulere albe» s-ar orienta către o meserie, dacă ar lua-o de la început. Componenta financiară este cea mai importantă: 70 la sută dintre români pun pe primul loc câştigul financiar atunci când vine vorba de alegerea unei meserii", rezultă din studiu.

Peste 65 la sută dintre părinţi îşi sfătuiesc copiii să aleagă profesii care necesită studii superioare: medici - 20 la sută, avocaţi - 10 la sută, profesori - şapte la sută.

Acelaşi procent dintre respondenţi consideră că o meserie se învaţă cel mai bine la şcoală, opinia fiind împărtăşită şi de aproape trei sferturi dintre tinerii care au între 18 şi 24 de ani.

Aproape 46 la sută dintre tineri au afirmat că sunt mândri de ceea ce fac şi peste 60 la sută consideră că cele mai mari avantaje ale educaţiei sunt deprinderile practice şi accesul la contacte.

Plecând de la aceste rezultate, compania care a comandat studiul şi organizaţia nonguvernamentală Junior Achievement au lansat un concurs de proiecte pentru şcolile postliceale şi pentru liceele care au clasa a XIII-a, prin "Meserii pentru România" având şansa să-şi doteze atelierele profesionale sau să investească în materiale didactice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel