Mult timp s-a dezbătut problema ameliorării inteligenţei unui individ. Mai precis, dacă el se naşte cu anumite capacităţi intelectuale sau dacă acestea evoluează proporţional cu educaţia.
Autor: Anca Murgoci
În prezent, o cercetare care a avut loc în Norvegia a demonstrat că educaţia poate îmbunătăţii inteligenţa, cel puţin pînă la vîrsta adolescenţei. Studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a demonstrat că odată cu augmentarea timpului petrecut pe băncile şcolilor, creşte şi IQ-ul. Potrivit cercetătorilor de la Universityof Oslo, fiecare an şcolar creşte cu patru puncte IQ- ul copiilor.
Studiul la care a participat şi organizaţia Statistics Norway (este responsabilă cu publicarea datelor oficiale) s-a bazat pe sistemul educativ a 107.223 elevi norvegieni. Între anii 1955 şi 1972, guvenul a crescut sistemul educaţional obligatoriu de la şapte la nouă ani. Acest lucru a însemnat că adolescenţii şi-au finalizat studiile la 16 ani şi nu la 14 ani. S-a observat o legătură între timpul petrecut învăţînd şi un IQ mărit. Astfel, acesta a fost mărit cu 3,7 puncte raportat la un an în plus de şcoală.
Potrivit BBC Mundo, experţii spun că prin creşterea perioadei de şcolarizare obligatorie din învăţământul norvegian, s-a produs un efect semnificativ din punct de vedere statistic.
Studiul nu poate confirma că prelungirea şcolarităţii poate aduce beneficii asupra tuturor adolescenţilor.
Citeşte şi:
Inteligenţa umană nu este constantă pe tot parcursul vieţii – VIDEO
La 2 ani are un IQ de 156, l-a întrecut pe Einstein. Vezi un top cu micile genii ale lumii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu