STUDIU. Cum se comportă românii în spații publice în caz de incendiu

Honeywell Life Safety și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au anunțat, miercuri, rezultatele Studiului Național cu privire la comportamentul românilor în caz de incendiu în spațiile publice.

Studiul recent a arătat că 27% dintre români au ignorat o alarmă de incendiu într-un spațiu public, presupunând că este o alarmă falsă sau un exercițiu, potrivit  Honeywell (NYSE:HON). Studiul a arătat că locuitorii din București și alte zone urbane nu au suficiente cunoștințe despre măsurile de siguranță și comportamentul pe care ar trebui să îl aibă în caz de incendiu.

Peste 50% dintre respondenți nu au participat la o simulare de incendiu în ultimii 5 ani. Totuşi, în cazul unui incendiu, primul lucru pe care l-ar face ar fi:

• s-ar îndrepta către ieşirile de urgenţă (48%);

• ar suna la serviciul de urgență 112 (20%);

• ar părăsi clădirea pe același drum pe care au intrat (11%);

• s-ar asigura că persoanele din jurul lor se îndreaptă către ieșiri (11%);

• ar acorda primul ajutor persoanelor în pericol (9%);

• s-ar îndrepta către scări (2%);

Ce este de remarcat că niciunul dintre repondenți nu au declarat că se vor îndrepta către lift.

"Acest studiu este o premieră și subliniază nevoia de a continua demersurile pentru construirea unei culturi de securitate în rândul românilor", spune Lt. Col. Ing. Benone Gabriel Duduc, șef al Direcţiei Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Comportamentul și cunoștințele de bază de siguranță sunt critice pentru a salva vieți și a evita rănirea persoanelor". Pe de altă parte, studiul a arătat că românii din mediul urban au o bună înțelegere a modului de operare a echipamentelor de siguranță și știu unde sunt localizate ieșirile de incendiu: 91% au spus că știu unde se află ieșirile de urgență la locul de muncă, iar 62% înțeleg cum funcționează echipamentele de siguranță împotriva incendiilor. Respondenții au recunoscut importanța noilor tehnologii: aproape 90% dintre aceștia au spus că un mesaj vocal de alarmă care oferă instrucțiuni clare de a părăsi clădirea, în locul unei sirene de alarmă, i-ar îndemna să evacueze clădirea mai rapid. Sistemele de Adresare Publică Avansată/ Alarmă Vocală (PA/VA) permit o comunicare eficientă în situații de urgență, prin instrucțiuni clare la care oamenii răspund mai rapid și mai natural, ușurând astfel procesul de evacuare.

"Concluziile studiului demonstrează clar nevoia de colaborare între producătorii de echipamente de siguranță, proprietarii de clădiri, autoritățile responsabile de situațiile de urgență, asociațiile profesionale și publicul larg, pentru a îmbunătăți nivelul de conștientizare și siguranța publică", spune Mihai Brana, Business Leader Honeywell Life Safety România.

"Această acțiune, derulată în premieră în România la inițiativa Honeywell, reprezintă o radiografie a nivelului de cunoștințe al cetățenilor despre modul de comportare în cazul unui incendiu", spune Lt. Col. Ing. Benone Gabriel Duduc. "Sondajul vine în sprijinul activităților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, întreprinse cu scopul creării unei culturi de securitate în rândul românilor. Adoptarea noilor tehnologii, precum sistemele de alarmare vocală, susțin acest demers, dar la fel de important este să îmbunătățim nivelul de cunoștințe al publicului despre comportamentul de siguranță în caz de incendiu".

Honeywell Life Safety sprijină economia și industria României din 1993 și a furnizat echipamente moderne pentru siguranța vieții, pentru mai mult de 30 de spitale și alte instituții publice, inclusiv Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel