Stroe, întrebat ce va face PNL în relația cu UDMR, după semnalul lui Iohannis: Kelemen Hunor să-și clarifice poziția

Facebook Ionuţ Stroe
Facebook Ionuţ Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a fost întrebat ce urmează să se întâmple în coaliția de guvernare, în contextul declarațiilor președintelui Klaus Iohannis cu privire la UDMR. Ionuţ Stroe susţine că preşedintele UDMR va trebui să îşi clarifice poziţia.

Președintele Klaus Iohannis consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban. 

„Ce înțeleg din declarațiile președintelui este că, dacă aceste atitudini și mesaje persistă, și dacă nu sunt clarificate, cu siguranță, este nevoie de o discuție mult mai consistentă și mai aprofundată cu întreaga conducere a UDMR. Este nevoie de această discuție politică. Astfel de declarații pot să facă foarte mult rău. Președintele UDMR trebuie să-și clarifice poziția. Ce a încercat să facă în presa maghiară (n.r. Kelemen Hunor a reacționat pentru presa maghiară)... s-au văzut clar niște încercări de atenuare a impactului acestor declarații”, a spus, vineri după-amiază, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat ce va face PNL în relația cu UDMR, Ionuț Stroe a spus: „În niciun caz, nu ne dorim a da ultimatum. (...) Probabil că îi vom întreba și noi, dar ei ar trebui să ofere și public și în plan intern explicațiile.”

Iohannis, reacție la declarațiile lui Viktor Orban și ieșirea UDMR de la guvernare

Peşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre discursul lui Viktor Orban. „Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din miniștri UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare. Pe de altă parte, nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel