Stresul pe perioada sarcinii afectează viața ulterioară a bebelușului

Bărbaţii ale căror mame s-au confruntat cu evenimente stresante în prima parte a sarcinii au, în medie, o calitate inferioară a spermei şi un nivel mai mic de testosteron, conform unui studiu publicat joi şi citat de AFP.

Dintre cei 643 de tineri australieni cu vârsta de 20 de ani studiaţi, cei ale căror mame au cunoscut cel puţin trei evenimente de viaţă stresantă, precum divorţ, doliu sau pierderea locului de muncă în timpul primelor 18 săptămâni de sarcină, prezentau, în medie, cu 36% mai puţini spermatozoizi, iar aceştia din urmă erau cu 12% mai puţin mobili, se arată în studiul publicat în jurnalul specializat Human Reproduction.

De asemenea, nivelul lor de testosteron era cu 11% mai redus comparativ cu cei ale căror mame nu fuseseră supuse la evenimente stresante.

Cercetătorii nu au observat nicio diferenţă semnificativă în cazul în care astfel de evenimente intervin în timpul ultimului trimestru de sarcină.

Această cercetare nu prezintă o legătură de cauzalitate. Ea sugerează, însă, că expunerea maternă la evenimentele de viaţă stresante la debutul sarcinii - o perioadă sensibilă pentru dezvoltarea organelor de reproducere masculine - ar putea avea efecte secundare semnificative pe durata vieţii asupra fertilităţii masculine, după cum a subliniat Roger Hart, profesor de medicină reproductivă la Universitatea din Australia de Vest, cel care a condus studiul.

Deşi este puţin probabil ca stresul la începutul sarcinii să fie singura cauză a infertilităţii, el ar putea contribui la creşterea acestui risc, alături de alţi factori precum fumatul, consumul de alcool, diabetul, obezitatea şi, probabil, expunerea la disruptori endocrini, a adăugat Hart.

Studiile efectuate pe rozătoare susţin ipoteza potrivit căreia stresul antrenează o reducere a nivelului de testosteron la făt, după cum a comentat Richard Sharpe, profesor onorific la Centrul de Medicină Reproductivă de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia), care nu a participat la această cercetare.

Mai multe studii au evidenţiat în ultimii ani o reducere a calităţii spermei bărbaţilor de origine europeană.

O analiză publicată în 2017, implicând 43.000 de persoane, a evidenţiat de asemenea o reducere cu aproape 50% a concentraţiei de spermatozoizi la această populaţie în cursul ultimilor 40 de ani, până la un nivel care se încadrează totuşi în intervalul normal, stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În America de Sud, Asia şi Africa nu a fost observată o scădere semnificativă a calităţii spermei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel