Stat UE, atac dur la Donald Tusk

Liderul partidului naționalist polonez "Lege și Justiție" (PiS, aflat la guvernare), Jaroslaw Kaczynski, l-a acuzat pe compatriotul său Donald Tusk, președintele Consiliului European și candidat pentru un al doilea mandat. Kaczynski consideră că realegerea lui Tusk la conducerea acestei instituții va agrava criza din Uniunea Europeană.

Într-un interviu ce va apărea miercuri în săptămânalul Gazeta Polska, citat de agenția PAP, Kaczynski afirmă că Tusk "este candidatul german" și că UE este condusă în prezent de Germania, însă aceasta "este un stat prea slab pentru a juca acest rol".

Germania "nu are suficient potențial, nici economic, nici militar, pentru a exercita o dominație soft asupra Bătrânului Continent", susține liderul PiS.

"Dominația germană actuală în UE se află într-o situație artificială, ce decurge din relațiile economice și dintr-un oportunism incredibil al elitelor bruxelleze", consideră el.

Realegerea lui Tusk, o ”catastrofă”

"Această construcție este menită catastrofei, iar alegerea lui Tusk pentru un al doilea mandat va fi un nou pas care va apropia toată Uniunea de o criză mult mai gravă decât cea de azi", adaugă Jaroslaw Kaczynski, care mărturisește o inamiciție deschisă cu fostul său adversar liberal pe scena politică internă, potrivit Agerpres.

De altfel, pentru a împiedica realegerea lui Tusk pentru un nou mandat, ce va fi supusă la vot la summitul UE de joi și vineri, Varșovia a prezentat în ultimul moment un contracandidat, în persoana eurodeputatului polonez Jacek Saryusz-Wolski. Actualul președinte al Consiliului European, susținut de Partidul Popular European, se bucură însă de sprijinul confortabil al majorității statelor membre.

Jaroslaw Kaczynski îl acuză pe Donald Tusk de lipsă de neutralitate față de scena politică din Polonia, reproșându-i acestuia că susține 'absolut pe față' partidul Platforma Civică (PO, liberal), pe care fostul premier l-a condus.

"El creează norme noi, inacceptabile, de coexistență a unei funcții comunitare cu guvernul unui stat membru. Dacă acest precedent dăunător va fi menținut, criza Uniunii se va agrava", mai declară liderul eurosceptic polonez în interviul pentru Gazeta Polska.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel