Sorin Grindeanu, reacție după dezvăluirile RISE Project despre Liviu Dragnea

Fostul premier Sorin Grindeanu a comentat ancheta Rise Project despre Ordonanța de Urgență 76 a Guvernului Cioloș, prin care executivul tehnocrat urmărea reformarea DGPI.

Potrivit anchetei, Guvernul Cioloș încearcă să reformeze DGPI prin Ordonanța de Urgență 76, un cadru nou de organizare și funcționare, conceput de ministrul tehnocrat de Interne, Dragoș Tudorache.

Cioloș impunea rigori militare în interiorul DGPI, așezând structura de informații pe calapodul unui departament specializat în protecție internă: supravegherea cadrelor MAI. Ordonanța cuprindea un articol cheie, mai exact articolul 8: Art. 8 – (1) Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Pe 1 februarie, proiectul de lege DGPI ajunge la Camera Deputaților, pe masa lui Liviu Dragnea. 37 de amendamente îi sunt adăugate.  Legea fusese trimisă la vot, în Plenul Senatului – cameră decizională, însă proiectul revine la comisiile de Apărare și Administrație Publică din Senat. Varianta finală a articolului 8 rămâne următoarea: Art. 8 (1) Directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor interne.”

”Ca urmare a votului din Senat, am chemat-o pe fosta și actuala doamna ministru de Interne, Carmen Dan la Guvern să o întreb despre ce e vorba. De unde și până unde se scoate avizul CSAT-ului, nu mai este la propunerea premierului indiferent cum îl cheamă. Explicația a fost că și pentru dânsa a fost o surpriză. Nu cred explicația dânsei, cum nu am crezut-o nici atunci. Cred că a fost o propunere care a venit așa din un amendament în lege și care a trecut și că asta este. Eu consider și vă spun lucrul ăsta l-am transmis și administrației prezidențiale la câteva zile. Am avut o întâlnire cu domnul președinte Iohannis căruia i-am spus că toate aceste lucruri s-au făcut în Parlament fără ca primul ministru să fie informat.”, a spus Sorin Grindeanu la Realitatea Tv.

Grindeanu spune că nu a numit o conducere la DGPI fiindcă "ministerul de Interne trebuia să faca o propunere, dar ea nu a mai venit".

Poziția oficială DGPI: DGPI respinge alegațiile din ancheta Rise Project.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel