Social-democraţii cehi şi-au retras candidatul pentru funcţia de ministru al culturii

Partidul Social-Democrat din Republica Cehă (CSSD) a anunţat că şi-a retras candidatul pentru funcţia de ministru al culturii, aflat la originea unei crize ce tensionează de la mijlocul lunii mai viaţa politică a ţării, din cauza refuzului preşedintelui Milos Zeman de a-l numi în această funcţie, informează marţi AFP.

Social-democraţii cehi, care cereau numirea în această funcţie a lui Michal Smarda, unul dintre responsabilii săi, a ameninţat de mai multe ori în ultimele săptămâni că va părăsi coaliţia pe care o formează cu mişcarea populistă ANO a premierului Andrej Babis. Aceasta risca să ducă la prăbuşirea guvernului lui Babis, deja sub presiune în urma manifestaţiilor în masă care-i cer demisia.

Preşedintele Zeman este făţiş critic la adresa lui Smarda, primar al Nove Mesto na Morave, oraş de 10.000 de locuitori situat la circa 150 de kilometri sud-est de Praga, şi a pus în discuţie competenţele acestuia pentru respectiva funcţie ministerială. În cele din urmă, Babis a adoptat opinia preşedintelui.

"Desigur, nu doresc să fiu membru al guvernului lui Andrej Babis în condiţiile actuale. Nu ar avea niciun sens", a declarat luni seara Michal Smarda, vicepreşedinte al CSSD, la televiziunea publică.

"Respect decizia lui Michal Smarda de a renunţa la candidatură şi o înţeleg din punct de vedere uman, chiar dacă mă întristează", a reacţionat la rândul său pe Twitter liderul partidului, Jan Hamacek.

Conform Constituţiei Republicii Cehe, şefului statului îi revine sarcina de a numi sau revoca miniştri, însă Legea Fundamentală nu fixează niciun termen pentru aceasta.

Miliardar şi fondator al gigantului agroalimentar Agrofert, Babis a fost inculpat anul trecut pentru deturnarea a două milioane de euro din fonduri europene. El se confruntă şi cu acuzaţii privind un conflict de interese din cauza faptului că este atât om politic, cât şi om de afaceri, acuzaţii pe care Babis le respinge de asemenea.

La 23 iunie, peste 250.000 de persoane s-au adunat în capitala Cehiei pentru a cere demisia lui Babis, în cea mai mare manifestaţie de după prăbuşirea comunismului în această ţară, în 1989. O nouă manifestaţie anti-Babis este prevăzută să aibă loc la Praga miercuri.

În pofida acestor controverse, mişcarea ANO a premierului se află în continuare pe primul loc în intenţiile de vot, potrivit mai multor sondaje de opinie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel