Smartphone învelit în "piele artificială". Prototipul, reacționează la gâdilat, mângâiat şi ciupit

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie şi Franţa au dezvoltat un nou tip de "piele artificială", care poate fi aplicată peste mai multe tipuri de dispozitive mobile, inclusiv peste smartphone-uri.

Invenția face pentru ca smarphone-urile să devină mai sensibile la comenzile tactile. Prototipul, creat cu un design special, pentru a se asemăna şi a imita pielea umană, reacţionează la forme diferite de contact uman, precum gâdilat, mângâiat şi ciupit.

Denumit "Interfaţă Skin-On", el poate fi ataşat peste dispozitive mobile, precum telefoane, tablete şi ceasuri inteligente, dar şi peste touchpad-urile de laptop. Noua tehnologie a fost creată de cercetători de la Universitatea Bristol din Marea Britanie în parteneriat cu Telecom ParisTech şi cu Universitatea Sorbona din Paris.

Autorii invenţiei spun că prototipul lor deschide calea spre un viitor marcat de "dispozitive antropomorfe", în care gadget-urile vor avea caracteristici umane.

Din ce este făcută pielea artificială

Această piele artificială a fost creată folosind două straturi de silicon - denumite straturi de "dermă" şi "hipodermă" -, cu un strat-electrod plasat între ele şi alcătuit dintr-o reţea de fire ultra-fine, care acţionează ca nişte senzori. Cele două tipuri diferite de silicon au fost impregnate cu pigmenţi şi apoi turnate într-un tipar de modelaj, pentru a oferi noului produs o textură asemănătoare pielii umane.

Potrivit inventatorilor săi, această piele artificială permite dispozitivelor mobile "să simtă atingerea utilizatorului" şi are abilitatea "de a detecta interacţiuni precum gâdilare, mângâiere, chiar şi răsucire şi ciupitură". Unul dintre aspectele pe care cercetătorii au putut să le demonstreze a vizat "emoţiile tactile", evidenţiate cu ajutorul unor emoji.

Marc Teyssier, doctorand la Telecom ParisTech şi coordonatorul studiului, a explicat: "O prindere fermă determină apariţia unui emoji 'furios', în timp ce gâdilarea pielii artificiale duce la afişarea unui emoji care râde, iar ciocănirea uşoară cu vârfurile degetelor creează pe ecran un emoji care pare 'surprins'".

Experienţă mai bogată în emoţii

Cercetătorii sunt de părere că invenţia lor, prezentată în această perioadă la cea de-a 32-a ediţie a ACM User Interface Sofware and Technology Symposium în Statele Unite, ar putea permite oamenilor să beneficieze de o experienţă mai bogată în emoţii atunci când utilizează telefoane şi ceasuri inteligente.

Deşi conceptul de piele artificială a fost deja explorat în domeniul roboticii, în contextul în care oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte roboţi care se aseamănă şi se comportă ca oamenii, autorii acestei invenţii au spus că au fost interesaţi mai mult de ideea de a lucra cu dispozitive care există deja pe piaţă şi care sunt utilizate frecvent în viaţa de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel