EXCLUSIV  Situație halucinantă la Teatrul din Brașov. MANIPULĂRI grosolane cu implicații politice

Situație halucinantă la Brașov, în municipiul unde George Scripcaru este primar.

Cultura este în criză și iată că mai primește o lovitură. De această dată în orașul lui George Scripcaru. 

Concursul cu numărul trei pentru ocuparea postului de director al Teatrului Sică Alexandrescu a fost organizat de către Primăria Brașov. Candidatul care a reușit să ajungă la interviu, Dan Marius Zarafescu și-a mai încercat norocul și în vară. Ce s-a schimbat de acum trei luni când nota de la interviu a domnului Zarafescu a fost 5,45? Răspuns corect: întreaga comisie. La interviul care a avut loc ieri, 29 septembrie 2016, candidatului nu i s-au pus întrebări, a fost doar lăudat, astfel reușind să ia nota de 9,21, aflăm de pe pagina de Facebook a teatrului.

De ce a demisionat fostul director al teatrului

Criza nu este recentă. Se pare că lucruri grave s-au petrecut și în trecut. Fostul director al instituției culturale, Claudiu Goga, a povestit pentru DC News de ce a demisionat după ce ani buni a fost la conducere.

(w670)

'Primăria Brașov închiria sala pentru șușe, fără să țină cont că erau repetiții sau că era program anunțat pentru spectactori. Se închiria sala unor privați pentru șușe pe sume derizorii, iar banii nu mergeau pentru dezvoltarea tetrului, ci la primăria lui Scripcaru', ne-a povestit Claudiu Goga. Ceea ce este important de subliniat este faptul că primarul George Scripcariu nu a fost niciodată la teatru deși este edil de... patru mandate.

Protestul actorilor

Actorii teatrului au protestat față de situația creată. Și-au lipit gurile cu banderole roșii și au decis ca începând cu data de 29.09.2016 să suspende toate reprezentaţiile până nu se va desfăşura un concurs transparent, cu o comisie imparţială. Artiștii vor un singur lucru: să se pună la dispoziție înregistrarea cu Dan-Marius Zarafescu din timpul concursului. 

Metoda pumnului în gură

"Proba de interviu a fost una în care lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenţi că Dan Marius Zarafescu trebuie validat. Mai mult, atunci când un alt membru al comisiei a încercat să pună întrebări candidatului, au reacţionat punându-i pumnul în gură.

Acest lucru poate fi confirmat de către înregistrarea aşa zisului interviu, pe care Primăria are obligativitatea să o facă. Ea poate fi comparată cu înregistrarea unui concurs anterior la care candidatul Dan-Marius Zarafescu a participat şi a fost respins (în data de 26.05.2016) şi care va arăta diferenţele de corectitudine în ceea ce priveşte intenţiile şi acţiunile comisiei", am mai aflat de la artiști.

Colectivul artistic al teatrului dorește să-și recâștige demnitatea și solicită organizarea unui concurs onest și nu a unui spectacol: "Spectacolele se țin pe scenă, concursurile ar trebui să fie cinstite".

Manipulare grosolană

În Brașov se pare că nici să protestezi nu ai voie. O spun actorii în rândurile de mai jos.

"În orașul în care primarul este cercetat penal și primăria o instituție aservită acestuia, sindicatul teatrului încearcă să oprească mișcarea de protest prin care se solicită un concurs cinstit pentru ocuparea postului de director. Sindicatul a încercat azi să ne discrediteze depunând la primărie și trimițând la ziare o adresă care conține multe informații false. Și în care mulțumește primăriei pentru organizarea concursului. Exact ca pe vremuri: "dorim să felicităm angajaţii Primăriei Municipiului Braşov pentru profesionalismul de care au dat dovadă în organizarea concursului". Concursul organizat în această lună a avut drept scop promovarea unui candidat care la concursul anterior a luat la interviu nota 5,45. Drept pentru care acum a fost schimbată comisia, astfel încât domnul Dan Marius Zarafescu a obținut acum la interviu nota 9,21. 

[citeste si]

Colectivul teatrului este scindat în acest moment și o publicație denumea situația: "război fraticid". Suntem un singur teatru și servim un singur public. Ne interesează doar actul artistic. Și ne-a rămas numai demnitatea de apărat. În toți anii aceștia de când ne-am străduit să avem o calitate înaltă a spectacolelor am urcat pe scenă și nu am refuzat niciodată să jucăm. Între timp a devenit prea mult și prea greu.

Ne pare rău că am ajuns să luăm astfel de măsuri și să suspendăm spectacolele. Doar că am încercat toate variantele de a convinge primăria să organizeze un concurs cinstit. Până acum nu am reușit. Vom continua să vorbim cu #voceacurajului și să ne luptăm pentru demnitate și dreptate", au mai transmis actorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel