Sinagoga din Alba Iulia: Cum a rezistat unui atentat cu bombă și comunismului

foto: ziarulunirea.ro
foto: ziarulunirea.ro

Comunitatea evreiască din Alba Iulia a fost cea mai numeroasă din Transilvania. 

Alba Iulia era singurul oraș în care așezarea comunității evreiești era permisă legal. Deși comunitatea este semnificativ mai redusă, Comunitatea Evreilor din Alba Iulia continuă să lupte pentru semenii lor, astfel în ultimii ani a avut loc reabilitarea Sinagogii și debutul lucrărilor pentru renovarea casei rabinului Paneth. 

”Ne aflăm în biroul Comunității Evreilor din Alba Iulia, în încăperea care chiar a servit drept birou ultimului rabin care l-a avut comunitatea noastră, care a plecat în 1947 de aici, alături se află Sinagoga, Sinagoga Veche. Se numește așa pentru a se deosebi de o Sinagogă construită ulterior și care se află vis-a-vis de locul în care ne aflăm acum, acea Sinagogă, deși mai nouă, a fost demolată în 1983.

Ca prin minune, clădirea Sinagogii Vechi a scăpat cu viață, și a scăpat nu doar de sistematizarea care ar fi demolat-o dacă ar fi continuat regimul ceaușist, a scăpat și cu alte două ocazii, când a fost pusă o bombă, a fost pusă în 1938 în exteriorul unuia dintre ziduri. Bomba nu a explodat la momentul la care ar fi trebuit să fie plină cu enoriași, când a explodat totuși bomba au fost doar stricăciuni materiale.

Sinagoga Veche, deci cea aflată încă în picioare în zilele noastre, a trebuit să fie renovată din cauza faptului că nu a fost folosită zeci de ani și umiditatea aflată în solul în care e construită, plus vechimea ei ar fi distrus-o încetul cu încetul.

În ultimii ani, foarte mulți turiști au venit din străinătate, nu mă refer la anul trecut, mă refer la anii de dinainte, când foarte mulți turiști au venit, evrei și neevrei, și și-au dorit să vadă Sinagoga și mi-era chiar rușine de felul în care arăta. Și cu înțelegere din partea Federației Comunităților Evreiești din România am primit banii necesari pentru a o renova.

Lucrările au durat șase ani, ne-am luptat mult cu umiditatea din Sinagogă, cu problemele tehnice ridicate de umiditate, dar în noiembrie 2017 a fost reinaugurată. 

Acum, pentru că problema Sinagogii s-a rezolvat, ne-am îndreptat atenția spre Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia, în care se află mai mult de 2.000 de morminte, și mai vechi și mai noi. Noi, chiar din ultimii ani și vechi, începând probabil de pe la 1700. Zona istorică a cimitirului se poate observa din drum, acolo se află, după cum spuneam, pietre cam de la 1700, 1800 și prin lucrări de restaurare realizate mai ales cu Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, în fiecare an, pe durata practicii studenților se execută aceste lucrări și în felul acesta putem salva pietrele, scrisul de pe ele, informațiile pe care le conțin.

Acum se lucrează la renovarea căsuței rabinului Paneth, rabinul Paneth a fost ales Rabin de Alba Iulia în 1823, el a fost în același timp și rabin al întregului Ardeal, a murit în anul 1845 și deși au trecut foarte mulți ani de la decesul lui, urmașii lui încă vin să îi viziteze mormântul, să se roage la mormântul lui.

Are foarte mulți urmași în Statele Unite, mai ales, în Israel sau în Belgia.

În același timp, se lucrează și la capela din cimitir, tot cu fonduri de la Federația Comunităților Evreiești din România, și după aceea, după ce aceste lucrări vor fi finalizate, o să ne gândim de unde să obținem bani pentru a înlocui gardul de la stradă și poate și cele patru cavouri care se află în cimitir”, a declarat Lia Borza, președinta Comunității Evreilor din Alba Iulia, conform ziarulunirea.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy