Serghei Lavrov: ”Ucraina a creat o ameninţare şi riscuri pentru deplasarea normală a navelor”

Navele ucrainene, arestate de armata rusă în portul Kerci
Navele ucrainene, arestate de armata rusă în portul Kerci

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federaţiei Ruse, crede că Ucraina recurge la 'metode periculoase' în strâmtoarea Kerci. M;ai mult, el crede ca USA și Europa vor ține parrea ”provocatorilor”.

Lavrov a declarat că 'A avut loc o încălcare şi au fost utilizate metode periculoase. Aceasta putea să creeze şi a creat o ameninţare şi riscuri pentru deplasarea normală a navelor în acest coridor maritim', între Marea Azov şi Marea Neagră. Potrivit ministrului de externe rus, 'provocarea' din strâmtoarea Kerci a avut loc 'la ordinul direct' al conducerii Ucrainei. 'Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţinând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna, vor lua partea provocatorilor', a susţinut Serghei Lavrov, potrivit TASS.

Presiuni asupra Rusiei

El a afirmat că Rusia inspectează navele din Marea Azov în conformitate cu acordurile internaţionale. 'Am auzit că UE, prinreprezentanţii diplomaţiei sale, a declarat că aşteaptă de la Rusia oprirea inspecţiilor la navele din Marea Azov. Aceste inspecţii se desfăşoară în conformitate totală cu acordurile existente, inclusiv cu Ucraina', a spus şeful diplomaţiei ruse. Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu este îngrijorată de posibilitatea introducerii unor sancţiuni împotriva ei din cauza situaţiei din strâmtoarea Kerci. 'Acest lucru a încetat demult să ne îngrijoreze. (...) Este greu de sperat că am putea influenţa oameni care nu doresc decât să caute noi şi noi motive pentru a face presiuni asupra Rusiei', a subliniat acesta.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol. Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel