Şeful diplomaţiei germane participă la comemorarea Revoltei din Varşovia

Ministrul german de externe Heiko Maas a sosit miercuri în capitala Poloniei pentru o vizită de două zile în această ţară, care comemorează 75 de ani de la începutul Revoltei din Varşovia, relatează dpa.

La 1 august 1944, forţele rezistenţei poloneze, în frunte cu Armata teritorială (Armia Krajowa), au ridicat armele la Varşovia împotriva ocupanţilor germani nazişti, încercând fără succes eliberarea oraşului.

Invitarea ministrului german de externe în Polonia pentru comemorarea acelor evenimente constituie un "semn special de încredere" din partea guvernului polonez, a declarat Maas înaintea plecării sale către Varşovia.

Heiko Maas este oficialul german de cel mai înalt rang care asistă la comemorarea revoltei, după fostul cancelar Gerhard Schroeder, care a fost la Varşovia în 2004, la împlinirea a 60 de ani de la evenimente.

Prin distrugerea aproape completă a Varşoviei şi moartea a aproape 200.000 de polonezi, Germania le-a produs o suferinţă îngrozitoare vecinilor săi, la reprimarea revoltei, a declarat Maas.

"Forţa şi curajul cu care Polonia s-a opus ocupaţiei germane în 1944 ilustrează dorinţa supremă de libertate şi autodeterminare", a adăugat el.

Majoritatea celor circa 200.000 de victime au fost civili. La sfârşitul revoltei, circa jumătate de milion de locuitori ai capitalei poloneze au fost deportaţi din oraş, care a fost distrus aproape complet de nazişti, menţionează dpa.

În timpul vizitei sale de două zile în Polonia, şeful diplomaţiei germane urmează să discute relaţiile bilaterale cu preşedintele Andrzej Duda, precum şi cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz.

În cea de-a doua zi a vizitei, Maas şi Czaputowicz vor comemora împreună 75 de ani de la izbucnirea revoltei şi de la masacrul civililor. Cei doi vor susţine alocuţiuni la Muzeul Revoltei poloneze din capitală.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27