Secretarul de stat american Mike Pompeo se declară pregătit să meargă la Teheran

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a declarat joi pregătit să se deplaseze la Teheran, arătându-se de asemenea dispus să apară la televiziunea iraniană ''pentru a avea şansa'' de a se adresa direct poporului iranian, transmit AFP şi dpa.

Întrebat de Bloomberg TV despre posibilitatea de a ajunge cândva în capitala Iranului, Pompeo a răspuns: ''Cu siguranţă'', înainte de a adăuga că ar merge ''în mod voluntar acolo''.

Oficialul american a mărturisit că i-ar plăcea să meargă la Teheran pentru a se adresa direct poporului iranian, pe fondul creşterii tensiunilor între SUA şi Iran.

''Aş saluta şansa de a mă adresa direct poporului iranian. Mi-ar plăcea să am şansa de a merge, nu pentru a face propagandă, ci pentru a-i spune poporului iranian adevărul despre ce a făcut conducerea de la Teheran şi cum a fost afectat Iranul de acest lucru'', a explicat Mike Pompeo.

El a susţinut noile sancţiuni impuse recent Iranului, parte a campaniei de ''presiune maximală'' prin care SUA încearcă să schimbe politica externă a Teheranului prin constrângeri economice. ''Încercăm să aplicăm o presiune suficientă pentru a arăta conducerii iraniene că nu merită plătit costul şi pentru a o convinge că dacă se comportă pur şi simplu ca o ţară normală atunci iranienii pot trăi o viaţă normală'', a subliniat secretarul de stat american.

SUA s-au retras anul trecut din acordul internaţional privitor la programul nuclear iranian, document semnat în 2015, şi au impus o serie de sancţiuni Teheranului.

În luna iunie, Iranul a anunţat că desfăşoară activităţi de îmbogăţire a uraniului şi că îşi creşte stocul de uraniu slab îmbogăţit peste nivelul convenit cu comunitatea internaţională în 2015.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23