Se repetă ”referendumul”: Pensionare după condamnarea lui Dragnea. Cine semnează motivarea

Klaus Iohannis a semnat pensionarea judecătoarei Luciana Mera, care a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea. Fiind pensionată de astăzi, judecătoarea nu va semna motivarea deciziei din 27 mai, prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare. 

Luciana Mera a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare. 

Dacă e corect sau nu, partea a doua

Adrian Toni Neașcu, avocat în dosar, a declarat, pentru Mediafax, că ”Este prevăzută această situație în Codul de Procedură Penală și în regulament și anume, dacă a ieșit la pensie judecătorul, se motivează ca de obicei - motivează cine motivează - și semnează președintele instanței în locul doamnei Mera. Va fi exact situația care a fost și la celălalt dosar. Exact aceeași. Acolo noi am făcut o cale extrordinară de atac, exact pe motivul ăsta și s-a respins. Există ceva în legislația noastră care permite lucrul ăsta. E partea a doua dacă este corect sau nu, dar asta contează mai puțin”. 

Ce spune CPP

Articolul 406 din Noul Cod de Procedură Penală precizează că hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare și trebuie semnată de toți membrii completului și de grefier.

”În caz de împiedicare a vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei. Când împiedicarea îl priveşte pe grefier, hotărârea se semnează de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea”, se arată în alineatul 4 al articolului menționat.

Nu este o situație nemaiîntâlnită pentru Liviu Dragnea. Motivarea pedepsei de 2 ani cu suspendare din dosarul referendumul nu a fost semnată de toți membrii completului, unul dintre judecători, Livia Stanciu, pensionându-se și fiind numită la CCR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel