Se cere demiterea ministrului Educației. Scandal pe decontarea transportului pentru elevi

Microbuze școlare - imagine simbol
Microbuze școlare - imagine simbol

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al Ministerului, Ioana Lazăr, ca urmare a acţiunilor împotriva accesului la educaţie al elevilor din România, se arată într-un comunicat de presă. 

”AEC a solicitat, atât public, cât şi prin discuţii repetate cu ministrul educaţiei şi secretarul general al ministerului, o serie de măsuri care să rezolve cât mai rapid problema transportului elevilor din România, printre care se află trimiterea unui punct de vedere la Curtea Constituţională a României în vederea susţinerii admiterii excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, care a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice, lăsând astfel zeci de mii de elevi fără transport, abrogarea HG 309/1996 care a blocat acordarea reducerilor pentru toţi elevii din România la transportul judeţean şi abrogarea HG 863/2016 care a făcut imposibilă decontarea navetei elevilor.

Instituțiile publice, date în judecată

Totodată, AEC a dat Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) în judecată pentru abrogarea HG 863/2016, astăzi, 27 noiembrie, având loc primul termen de judecată din acest dosar. Deşi doamna ministru, Monica Anisie, şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul faţă de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul şedinţei de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei”, mai precizează reprezentanții AEC. 

Reprezentantul Ministerului Educației a cerut anularea acţiunii, invocând drept argument faptul că AEC nu ar fi asociaţie reprezentativă a elevilor, în sensul Statutului Elevului, afirmând că nu am dovedit că 75% din membrii AEC sunt elevi.

Apel către Ludovic Orban

”Considerăm, deci, că nici ministrul educaţiei şi cercetării, nici secretarul general al Ministerului nu îşi doresc rezolvarea situaţiei tragice în care zeci de mii de elevi din România se află zilnic, neputând ajunge la şcoală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a îşi permite utilizarea lui, fiind nevoiţi să meargă pe jos kilometrii întregi, să folosească cursele la ocazie sau, aşa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze şcoala. Elevii din mediul rural sunt condamnaţi la o viaţă fără visuri, fără posibilitatea de a părăsi comunităţile rurale în care sunt izolaţi de stat. Aripile lor sunt frânte încă de mici.

Pe cale de consecinţă, Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră că dezinteresul la care elevii din România au fost supuşi a ajuns la limită, motiv pentru care poziţionările noastre vor fi mai drastice. În acest sens, solicităm premierului României, Ludovic Orban, demiterea ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, din cauza refuzului constant de a rezolva situaţia transportului elevilor”, au mai precizat reprezentanții AEC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel