Scrisoare deschisă către ministrul Sănătății: Viața pacienților, în pericol

Asociația Transplantatilor din România transmite o scrisoare deschisă ministrului Sănătății în care atrage atenția asupra un situeții teribile în care viețile unor pacienți români este în pericol.

”Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) doreste sa evidentieze un nou moment in buna colaborare cu Ministerul Sanatatii, in cadrul Protocolului de colaborare pentru „Dialog, informare şi sprijin reciproc în vederea accesului la tratament prin transplant al pacienţilor cu insuficienţă funcţională terminală de organ solid şi asigurarea calităţii vieţii pacienţilor în stare post transplant".

Incepand cu luna februarie a anului 2016, accesul pacientilor la tratament prin transplant pulmonar in spitalul AKH din Viena, a fost suspendat, punandu-se in pericol viata pacientilor romani inscrisi pe lista.

Ca urmare a semnalarii de catre pacienti a acestei situatii, intre conducerea ATR si cea a MS s-a creat un cadru de lucru, urmarindu-se etapa cu etapa derularea procesului de rezolvare intr-un mod eficient a acesteia.

S-a dovedit astfel ca in mai putin de o luna, cu vointa, responsabiltate si profesionalizm, lucrurile au putut fi rezolvate in folosul pacientilor. ATR isi cere scuze pentru ca timp de 3 saptamani presedintele asociatiei, dl. Gh. Tache, „s-a mutat" la MS, dar trebuie sa va asteptati la acelasi tip de actiune ori de cate ori nevoile pacientilor o impun.

Situatia s-a deblocat prin determinarea venirii la Bucuresti a prof. dr. Bruno Meiser – Presedinte Fundatia Eurotransplant si prof. dr. Walter Klepetko – sef sectie transplant pulmonar la spitalul AHK – Viena, pentru semnarea unei scrisori de intentie cu Agentia Nationala de Transplant – reprezentata de dl. prof. dr. Radu Deac – respectiv a unui acord de colaborare.

Multumim Ministerului Sanatatii, d-lui ministru, conf. dr. Andrei Achimas-Cadariu, pentru receptivitate si modul alert in care a gestionat aceasta situatuie in urma prezentarii starii de fapt de catre Asociatia Transplantatilor din Romania. Multumim, de asemenea, d-lui MSS dr. Victor Strambu pentru disponibilitate, implicare si modul de conlucrare cu ATR.

Vom monitoriza in continuare modul de acces al pacientilor la transplant pulmonar si sustinem dezvoltarea transplantului pulmonar in Romania in conditii de siguranta pentru pacienti”, se arată în scrisoarea deschisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel