Schroeder-Erdogan, prietenie specială. Ceremonia de învestitură

Descriere foto:

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder va fi prezent la ceremonia de învestitură a lui Recep Tayyip Erdogan luni la Ankara.

Schroeder este descris de agenţia turcă de presă Anadolu drept ''un prieten special'' al preşedintelui turc, relatează DPA. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a indicat că Schroeder va reprezenta Germania.

Potrivit unor relatări din media, Schroeder şi Erdogan sunt prieteni de mult timp. Erdogan a fost prezent cândva la o petrecere de ziua de naştere a lui Schroeder. În 2004, când era premier al Turciei, Erdogan a fost numit ''Europeanul Anului''. Schroeder, care era cancelar în acea vreme, l-a lăudat pe Erdogan pentru că ''milita pentru mai multă libertate, o mai mare protecţie a drepturilor omului şi mai puţin paternalism de stat''.

Prizonieri eliberați

Se crede că Schroeder s-a implicat în octombrie 2017 în eliberarea dintr-o închisoare turcă a lui Peter Steudtner, cetăţean german şi militant pentru drepturile omului, în cursul unei vizite în Turcia, unde a avut o întâlnire tete-a-tete cu Erdogan. În timp ce ministrul turc de justiţie Abdulhamit Gul a dezminţit că Schroeder a influenţat decizia, ministrul german de externe din acea vreme, Sigmar Gabriel, a confirmat informaţia pentru revista săptămânală Der Spiegel.

Potrivit unor diplomaţi, Schroeder, cancelar social-democrat (SPD) din 1998 până în 2005, a ajutat la eliberarea lui Deniz Yucel, cetăţean germano-turc şi corespondent pentru cotidianul german Die Welt, care a fost reţinut şi care risca să fie arestat pentru infracţiuni legate de terorism. În timpul cât a fost cancelar, Schroeder a susţinut puternic obiectivul Turciei de aderare la Uniunea Europeană şi eforturile ONU de reunificare a Ciprului. Agenţia Anadolu l-a menţionat printre cei care vor participa la ceremonia de învestitură şi pe fostul premier italian Silvio Berlusconi, ca un alt ''prieten special'' al lui Erdogan.

Vezi și: Turcia: Erdogan, anunț privind restricţiile la paşapoarte 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25