Scandal Centru de Recuperare. Avocatul Poporului s-a autosesizat

Tudor Curtifan / 17 feb 2017 / 15:49 Salveaza PDF Comentarii
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul relatărilor din presă privind absența căldurii la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică (CRRN) Zvoriștea, din județul Suceava, se arată într-un comunicat remis de biroul de presă al instituției, informează Agerpres.

Conform sursei citate, sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a articolelor din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția persoanelor cu handicap, a legii privind sănătatea mintală și a protecției persoanelor cu handicap, precum și a Convenției privind Drepturile Persoanelor cu dizabilități.

În comunicatul Avocatului Poporului se arată că, potrivit relatărilor din presă, CRRN Zvoriștea ar fi rămas fără combustibil, spre nemulțumirea celor 85 de beneficiari care au afirmat că le este frig și nu au apă caldă la robinete.

Șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Georgeta Nadia Crețuleac, a declarat vineri că alimentarea cu combustibil la CRRN Zvoriștea a fost îngreunată la sfârșitul lunii ianuarie din motive obiective, cauzate de procedurile de achiziție legale, dar s-au luat măsuri imediate pentru a nu afecta starea de sănătate și de igienă a beneficiarilor, scrie Agerpres.

''Camerele au fost încălzite cu ajutorul caloriferelor și radiatoarelor electrice, iar apa caldă a fost asigurată la fiecare etaj prin intermediul boilerelor electrice'', a spus Crețuleac, adăugând că, personal, s-a deplasat la fața locului și a constatat că nu a fost afectat confortul termic al asistaților.

Totodată, Georgeta Crețuleac a arătat că s-a deplasat la CRRN Zvoriștea și cu reprezentanți ai unei televiziuni locale pentru a vizita centrul și a sta de vorbă cu beneficiarii, dar și cu medicul centrului, Adriana Hapenciuc, care au declarat că nu a fost afectat confortul termic al acestora și că, în conformitate cu Ghidul pentru centrele rezidențiale pentru adulți, temperatura de 19 — 20 grade Celsius este cea optimă, iar aceasta era asigurată prin sursele alternative de încălzire.

Crețuleac a precizat că ''situația a fost remediată începând cu a doua zi, când a fost relocată o cantitate de combustibil lichid de la un alt centru, iar stocul cu combustibilul necesar a fost realimentat în a treia zi.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27