Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră, pregătită de listare

Saudi Aramco, companie petrolieră deținută de către Arabia Saudită, dar și cea mai mare companie din lume deţinută de stat ale căror venituri  se ridică la peste un miliard de dolari pe zi, se pregătrște pentru a fi listată.

"Aceasta va fi cea mai transparentă companiei petrolieră listată pe bursă din toate timpurile", spune Khalid al-Falih, ministerul energiei din Arabia Saudită, într-un interviu acordat pentru Financial Times, preluat de zf.ro.

Oficialii din Arabia Saudită susţin că au în jur de 260 de miliarde de barili care conţin rezerve de petrol.

Mohammed bin Salman, unul dintre prinții moștenitori ai Arabiei Saudite,  a anunţat pentru prima oară planul de listare a grupului Aramco în luna aprilie, în cadrul planului de reforme pe termen lung destinate diversificării economiei. Evaluarea Aramco ar urma să depăşească 2.000 de miliarde de dolari, iar acţiunile scoase la vânzare vor valora circa 100-150 miliarde de dolari, potrivit Telegraph.

[citeste si]

Saudi Aramco a fost  fondată în 1933, fiind  lider pe piaţa petrolului şi gazelor naturale cu sediul în Dhahran. Saudi Aramco gestionează rezervele convenţionale de ţiţei de 260 miliarde de barili. Producţia lor medie zilnică brută este de 10,2 milioane de barili, şi, de asemenea, administrează rezervelor de gaze naturale de 297,6 trilioane picioare cubice standard (SCF).

Potrivit specialiștilor, listarea celei mare companii petroliere din lume arată slăbiciunile "aurului negru" din cauza scăderii masive a preţului acestuia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel