Consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi PRM Botoşani s-au trezit cu un proces intentat de sindicatul cadrelor medicale, SANITAS. Motivul pentru care sindicatul i-a dat în judecată pe aleşii judeţeni este simplu, aceştia au votat împotriva comasării spitalelor în jurul Spitalului Judeţean, informează Banul Botoşănean.
Autor: Adrian Stroescu
Octavian Dumitru, liderul SANITAS, a declarat că procesul va fi declanşat pentru abuz în interes public.
"Am depus joi dosarul la Tribunal într-o acţiune declanşată împotriva consilierilor judeţeni care au votat împotriva comasării Maternităţii, Spitalului de Psihiatrie şi a celui de Pediatrie cu Spitalul Judeţean. Este vorba de 10 consilieri de la PNL, unul de la PRM şi 7 de la PSD, deoarece doar doi consilieri PSD au votat pentru comasare, iar unul nu a fost prezent la vot", a declarat Octavian Dumitru.
Acesta a precizat că este regretabil faptul că nu s-a ţinut cont de interesele botoşănenilor şi a sistemului sanitar şi că s-a votat strict politic.
Consilierii judeţeni faţă de care SANITAS începe procesul sunt vicepreşedinţii Cătălina Lupaşcu, PNL, şi Mihai Aroşoaie, PSD, dar şi consilierii PSD Mihai Jităraşu, Georgeta Creţu, Constantin Manolache, Eugen Mirăuţă, Maria Paraschiv, Mircea Holeiciuc. Apoi, părţi în proces vor mai fi şi Dumitru Codreanu, de la PRM, precum şi consilierii liberali Roxana Marandiuc, Pavel Rusu, Liviu Alexa, Mihai Axinte, Vasile Batâr, Gheorghe Epuraş, Petru Nechita, Laurenţiu Burlacu şi florin Ignat.
Este pentru prima dată în istoria judeţului Botoşani când PSD se află pe o poziţie diametral opusă faţă de cea a sindicatelor.
UPDATE:
Social-democraţii botoşăneni au reacţionat la rândul lor la iniţiativa conducerii Sanitas Botoşani de a cere daune consilierilor USL care se opun comasării spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean.
Aceştia au arătat că nu există un precedent ca o instanţă să impună daune consilierilor judeţeni pentru convingeri politice şi manageriale. PSD-iştii cred că, de fapt, nu se doreşte altceva decât să se pună presiune pe aleşii CJ care se împotrivesc proiectului PDL de trecere a Maternităţii, Psihiatriei şi Pediatriei în subordinea Spitalului Judeţean.
„Este un demers total ilegal, contravine separării puterilor în stat. Nici o instanţă judecătorească nu poate impune un proiect de hotărâre. Pierderea care apare nu poate fi în nici într-un fel cuantificată. Este o solicitare absolut aberantă care cred cu siguranţă că nu va putea fi admisă”, a declarat Gabriel Oprişanu. Acesta susţine că se va analiza legislaţia întrucât are bănuiala că demersul liderilor Sanitas poate să contravină statutului aleşilor locali, iar iniţiativa ar putea fi una penală. Candidatul USL la Primăria Botoşani a mai arătat că, în realitate, doar o parte dintre liderii sindicali de „Mavromati” îşi doresc comasarea şi că celelalte sindicate din sistem se împotrivesc proiectului PDL.
„Ei sunt deştepţii pământului, iar noi suntem proştii proştilor”, a concluzionat Oprişanu. El a fost susţinut de secretarul executiv al PSD Botoşani care este convins că scopul Sanitas este de a pune presiune asupra consilierilor în vederea şedinţei de luni când se va dezbate din nou reorganizarea unităţilor sanitare, fiind însă sigur că acţiunea lor nu influenţează în nici un fel votul consilierilor judeţeni.
„Au intrat într-un joc care nu este al lor (...). Cât de naiv trebuie să fie cineva ca să creadă că un spital transformat în secţie va rămâne cu acelaşi număr de personal şi cu acelaşi număr de paturi?” a întrebat retoric Gheorghe Vâzdoagă. Social-democraţii susţin că prin iniţiativa de comasare se învrăjbesc medicii şi asistenţii spitalelor din Botoşani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu