Rusia şi Ucraina vor purta negocieri de pace în Turcia. Delegaţiile au ajuns deja

Foto: Facebook Volodimir Zelensky
Foto: Facebook Volodimir Zelensky

Primele negocieri de pace după două săptămâni între Rusia şi Ucraina vor avea loc în Turcia. 

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu o zi mai devreme cu omologul său rus. El a încercat să își poziționeze țara ca mediator cheie și, în cadrul convorbirii, a îndemnat Kremlinul să accepte o încetare a focului.

Speranțele nu sunt mari, scrie BBC.

Discuțiile au loc între consilieri prezidențiali ruși și ucraineni. Întâlnirea nu este una la nivelul miniștrilor de externe, care s-au întâlnit în Turcia pentru negocieri de pace care au eșuat la începutul acestei luni. Ele vor continua acolo unde s-au oprit convorbirile în format video, aproape zilnice.

Președintele Ucrainei a declarat că este dispus să ia în considerare neutralitatea (ceea ce înseamnă că Ucraina nu s-ar alia militar cu alte țări), dar nu înainte de un referendum sau de retragerea trupelor rusești.

Acest lucru creează încă o prăpastie între poziția sa și cererile Rusiei. Chiar și speranțele pentru noi coridoare umanitare par slabe, după ce Ucraina a decis să nu le pună în aplicare din cauza temerilor legate de atacurile forțelor rusești, scrie Mediafax.

Putin susține că nu a refuzat niciodată o întâlnire cu președintele Zelensky

Putin susține că nu a refuzat niciodată o întâlnire cu președintele Zelensky. 

O întâlnire între liderii rusi și ucraineni, Vladimir Putin și Vladimir Zelensky, doar pentru a face schimb de opinii, ar fi contraproductivă în acest stadiu, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

”Președintele Putin a spus că nu a refuzat niciodată să se întâlnească cu președintele Zelensky. Singurul lucru pe care îl consideră fundamental important este că aceste întâlniri sunt bine pregătite. Acum situația este așa, iar această situație de criză în Ucraina, conflictul intra-ucrainean, el s-a maturizat atât de mult în toți acești ani încât s-au acumulat un număr imens de probleme, așa că doar întâlnirea și schimbul de „ce crezi, ce cred eu” va fi pur și simplu contraproductiv acum.”, a spus Lavrov într-un interviu acordat mass-media sârbă. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel