Rusia și Coreea de Sud încearcă clonarea unei specii dispărute acum 10. 000 de ani

mamut
mamut

Un grup de oamenii de ştiinţă ruşi şi sud-coreeni au semnat un acord, marţi, pentru a realiza o serie de experimente comune pentru a crea în laborator un mamut, o specie dispărută de pe Terra de aproximativ 10.000 de ani, informează AFP.

Acordul a fost semnat de Vasily Vasiliev, rectorul adjunct al Universităţii federale din nord-estul Republicii Sakha, şi de unul dintre pionierii clonării, cercetătorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, o personalitate controversată, de la Fundaţia pentru cercetări în biotehnologie Sooam, scrie Mediafax.

Rămășițele mamutului care se dorește a fi clonat au fost descoperite în permafrostul siberian. Aceste  erbivore lânoase şi de talie mare, au dispărut în urmă cu mii de ani de pe Terra din motive ce sunt încă disputate în comunitatea ştiinţifică.

Fundaţia Sooam va începe cercetările în acest an, dacă ruşii le vor trimite rămăşiţele de mamut pe care le-au găsit. Institutul genomului din Beijing ia parte şi el la acest proiect.

Fundaţia sud-coreeană a anunţat că îşi va transfera tehnologia la universitatea rusă, care colaborează la rândul ei cu o echipă japoneză pentru a clona acest animal.

"În primul rând, şi acesta va fi cel mai greu lucru, trebuie să «restaurăm» celulele de mamut", a declarat Hwang In-Sung, un alt cercetător de la Fundaţia Sooam. Colegii săi, ajutaţi de savanţii ruşi, vor încerca să izoleze ţesuturile bine conservate, care conţin gene aflate într-o stare bună de conservare.

Transferul nucleului - care conţine genomul complet al unui individ - din celulele somatice de mamut în ovule nefecundate de elefant şi lipsite de nucleu ar putea produce embrioni înzestraţi cu ADN de mamut, care vor fi apoi plasaţi în uterul unei femele de elefant.

Fundaţia Sooam va folosi un elefant asiatic pentru transferul celulelor somatice, care se referă la celule animale nonsexuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel