Rusia - Marea Britanie, tensiuni. Avertisment violent: Nimeni nu poate da ultimatum unei puteri nucleare

Rusia îndeamnă Marea Britanie să renunţe la intimidare şi la limbajul ultimatumurilor în relaţia sa cu o putere nucleară.

Rusia îndeamnă Marea Britanie să renunţe la intimidare şi la limbajul ultimatumurilor în relaţia sa cu o putere nucleară, a afirmat marţi seara purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, după ce premierul britanic Theresa May a dat luni un ultimatum Moscovei ca până marţi la miezul nopţii să ofere explicaţii despre otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sudul Angliei), relatează agenţia de presă Interfax. 

'După ceea ce a spus preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii în Adunarea Federală (parlamentul), nimeni nu poate să vină în legislativul ţării sale şi să spună: Îi dau Rusiei un ultimatum de 24 de ore', a afirmat Zaharova la postul de televiziune Rossia-1, citat de agenţia de presă TASS, făcând referire la noua generaţie de arme strategice dezvoltate în ultimul timp de Moscova. 'Cui îi dau ei 24 de ore? Pentru ce ne dau ei 24 de ore?', a întrebat retoric reprezentanta diplomaţiei, conform Interfax. În plus, este vorba de 'Londra, capitala unei puteri nucleare', a remarcat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, insistând: 'Nu mai speriaţi Rusia!' 

Rusia: Marea Britanie, nicio dovadă

Maria Zaharova susţine că premierul Theresa May nu dispune de niciun fapt real în cazul otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal. 

'Nimeni nu ştie nimic despre otravă; să vorbim sincer şi obiectiv, Theresa May nu dispune de niciun fapt real', a adăugat ea, indicând că Marea Britanie nu a dat încă niciun răspuns la întrebările Rusiei privind incidentul cu Skripal. 

Înaintea sa, ministrul de externe Serghei Lavrov respinsese ultimatumul dat de Londra şi ceruse Marii Britanii acces la datele anchetei privind presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal şi la substanţa toxică găsită, motivând că fiica fostului spion este cetăţean rus. 

Marea Britanie amenință cu represalii severe

Premierul Theresa May avertizase că, în lipsa unor explicaţii din partea Moscovei, Rusia este posibil să fie acuzată de 'agresiune ilegală' , sugerând posibilitatea unor măsuri de represalii severe. 

[citeste si]

Theresa May va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza răspunsul Rusiei la ultimatumul formulat luni de şefa guvernului britanic, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului britanic, citat de AFP. 

Serghei Skripal (66 de ani), ex-colonel GRU, a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii. În urma unui 'schimb de spioni' între SUA şi Rusia, în 2010, Skripal a primit azil în Marea Britanie. El a fost găsit la 4 martie, împreună cu fiica sa Iulia (33 de ani) în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel