Rusia îl gonește pe ambasadorul Letoniei. Are 2 săptămâni să părăsească țara. "Demersul provocator al autorităților letone va avea consecințe"

Rusia îl gonește pe ambasadorul Letoniei. Are 2 săptămâni să părăsească țara. "Demersul provocator al autorităților letone va avea consecințe" / Foto: Pixabay, de Mareks Steins
Rusia îl gonește pe ambasadorul Letoniei. Are 2 săptămâni să părăsească țara. "Demersul provocator al autorităților letone va avea consecințe" / Foto: Pixabay, de Mareks Steins

Ministerul rus de Externe îl obligă pe ambasadorul leton să părăsească Rusia în termen de două săptămâni.

Ministerul rus de Externe a declarat că i-a ordonat ambasadorului leton la Moscova, Maris Riekstins, să părăsească teritoriul rus în termen de două săptămâni, scrie Interfax. Raportul spune că pe 27 ianuarie, însărcinatul cu afaceri al Letoniei, D. Rutka, a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei în legătură cu decizia conducerii letone de a scădea nivelul relațiilor diplomatice ruso-letone.

"Partea rusă a exprimat un protest puternic. S-a subliniat că rațiunea acestui pas cu referiri la un fel de "solidaritate" cu alte țări baltice este de neacceptat", a spus Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Rusia amenință: Demersul provocator al autorităților letone va avea consecințe

"În același timp, însărcinatului cu afaceri al Letoniei i s-a comunicat că, de îndată ce a fost luată decizia de principiu, nu considerăm necesar să așteptăm până la data indicată de Riga pentru finalizarea misiunilor ambasadorilor lor. Ambasadorul M. Riekstins al Letoniei a primit ordin să părăsească Federația Rusă în termen de două săptămâni", se afirmă în mesajul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

"Se subliniază că demersul provocator al autorităților letone de a scădea nivelul relațiilor diplomatice va avea consecințe", subliniază mesajul ministerului rus de Externe.

Letonia l-a expulzat pe ambasadorul rus din "solidaritate cu Estonia"


Decizia Rusiei vine după ce Letonia a anunţat luni că îl va expulza pe ambasadorul rus de la Riga, din solidaritate cu Estonia, al cărei ambasador a fost expulzat de Moscova.

Diplomatul trebuie să părăsească teritoriul leton nu mai târziu de 23 februarie, relatează Agerpres. Totodată, un comunicat al Ministerului de Externe al Letoniei anunţă că ambasadorul acestei ţări la Moscova urmează să fie retras din Rusia până în 24 februarie. Ministerul şi-a motivat decizia prin continuarea conflictului din Ucraina şi prin "solidaritatea cu Estonia".

Estonia a anunţat tot luni că îl va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca măsură de reciprocitate după decizia similară luată de Moscova faţă de ambasadorul estonian.

Rusia a denunţat ceea ce a numit "rusofobia totală" a Tallinnului, pentru a-şi motiva decizia. Măsura vine după ce, în ianuarie, Estonia a expulzat 21 de diplomaţi ruşi şi mai mulți angajaţi ai ambasadei ruse. Măsura a fost criticată şi de Lituania, care a anunţat că va reduce relaţiile diplomatice cu Rusia. Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se numără printre membrii NATO care susţin, alături de Polonia, livrarea de tancuri germane Leopard Ucrainei pentru ca această ţară să facă faţă invaziei ruse.

VEZI ȘI: Putin îl expulzează pe ambasadorul Estoniei. Kremlinul denunţă 'rusofobia' Tallinnului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel