Putin îl expulzează pe ambasadorul Estoniei. Kremlinul denunţă 'rusofobia' Tallinnului

Rusia îl va expulza pe ambasadorul Estoniei, acuzându-l de 'rusofobie totală'.

 

Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând 'rusofobia totală' a Tallinnului, după expulzarea anterior în ianuarie a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse, relatează AFP şi Reuters.

'Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023', a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn. 'În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia.

Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat', se mai menţionează în comunicat.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse.

Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare. Comentând reducerea legăturilor diplomatice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a declarat: 'Regimul din Estonia a primit ce merită'.

Știrea vine în contextul în care țările baltice pun presiune pe Germania să-i livreze Ucrainei tancurile Leopard.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Berlinul a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina, conform Agerpres. „Noi, miniştrii de externe leton, eston şi lituanian, cerem Germaniei să livreze acum Ucrainei tancuri Leopard. Este nevoie de aceasta pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina şi a restabili rapid pacea în Europa", a scris pe Twitter ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, citat de AFP.

"Germania, ca putere europeană de frunte, are o responsabilitate specială în această privinţă", a adăugat el. Reuniţi vineri la baza americană Ramstein, din Germania, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări importante de arme către Kiev, dar nu au ajuns la un acord în privinţa livrării de tancuri grele de luptă.

Şi, în pofida presiunii considerabile din partea Ucrainei şi a statelor aliate, guvernul german nu a luat încă o decizie cu privire la livrarea de tancuri de luptă Leopard 2 către Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel