România va avea acces şi în acest an la registrul internaţional al donatorilor de celule stem hematopoietice

Control
Control

Guvernul a aprobat miercuri plata cotizaţiilor şi taxelor aferente anului 2016 pentru interconectarea instituţiilor specializate din România cu cele similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, în valoare totală de 7.547 euro, potrivit unui comunicat al Executivului remis Agerpres. 

Conform sursei citate, suma alocată se asigură de la bugetul de stat, în cadrul bugetului aprobat Ministerului Sănătăţii.

Instituţiile specializate din domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice vor avea acces la bazele de date ale instituţiilor similare internaţionale, astfel încât identificarea donatorilor compatibili cu pacienţi din România să se poată face şi din bazele de date internaţionale, nu doar din cea naţională, se mai spune în comunicat.

Pentru anul 2016, cotizaţia de membru al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM) are o valoare de 1.500 de euro, cotizaţia de membru al organizaţiei Donatori de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) - 2.897 de euro, iar cotizaţia de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM) - 900 de euro.

Taxa pentru acreditarea de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate este de câte 750 de euro pentru fiecare dintre cele trei laboratoare acreditate: Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni, Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională 'Prof. C.T. Nicolau' şi Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Aceste cotizaţii şi taxe sunt aprobate anual şi se calculează pe baza cursului de schimb lei/euro stabilit de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii. Plata lor se face de către Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, conform HG 760/2009 privind înfiinţarea registrului.

Acreditarea de către Federaţia Europeană de Imunogenetică (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen) care îndeplinesc standardele europene se face pentru o perioadă de un an şi numai după plata cotizaţiilor şi a taxei de acreditare, se mai arată în comunicatul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel