Secretarul de stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei, Anne Ruth Herkes, a declarat joi , în cadrul unei dezbateri privind rolul IMM-urilor, că România are o problemă de imagine în Germania, însă datele economice sunt foarte bune, apreciind, totodată că și Berlinul are probleme de imagine în străinătate.
”România are o problemă de imagine în Germania, dar şi Germania are probleme de imagine în străinătate. Datele fundamentale economice ale României sunt foarte bune”, a precizat Anne Ruth Herkes, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei, la conferința ”Investiții în România - Șansă și provocare pentru întreprinderile mici și mijlocii”, organizată de AHK România (Camera de Comerț şi Industrie Româno-Germană) şi Ambasada Germaniei.
Prin apartenența la Uniunea Europeană, România și-a creat un cadrul stabil, a mai afirmat oficialul german, în opinia căreia reproșurile privind lipsa de transparență în administraţie, birocraţia și corupţia, ”care îngreunează procesul investiţional” există și în alte țări.
Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei din Germania, este nevoie de ”transparenţă, condiţii investiţionale sigure, proceduri de licitaţii transparente, fără corupţie pentru a depăși acest impas” al percepției, iar investitorii germani se așteaptă ca în străinătate să întâlnească alte condiții decât cele din Germania, scrie NewsIn.
Despre faptul că mulți medici și alți specialiști români pleacă în Germania și în alte țări atrași de salarii și condiții mai bune de muncă, Anne Ruth Herkes a menționat că în Germania a fost pus la punct un program de succes prin care a reușit să readucă acasă mulți dintre specialiștii cu studii.
În cadrul aceluiași eveniment, Daniel Metz, CEO al EBS România, a susținut că investitorii germani ar trebui să fie pregătiți pentru a face față unor șocuri legislative cu potențiale implicații în domeniul economicului.
”Investitorii germani pot să se aştepte în România la situaţii şocante din punct de vedere legislativ. Sunt prevederi care se aplică peste noapte, care ar şoca partenerii germani. Factorul politic din România nu se gândeşte înainte de a lua decizii la consecinţele economice”, a spus Daniel Metz, revenit în România după 12 ani petrecuți în Germania, amintind de numărul în creștere al zilelor libere, în preajma alegerilor electorale. ”Nu pot să argumentez înaintea partenerilor din Germania că trebuie să ne rugăm în cursul săptămânii. Sunt şocuri, dar din cauza interesului politic nimeni nu se gândeşte asupra implicaţiilor asupra economicului”, a mai declarat Daniel Metz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News