REZULTATE alegeri ITALIA. Rezultatele oficiale, necunoscute nici până astăzi

Alegeri
Alegeri

 La cinci zile după alegerile legislative desfăşurate pe 4 martie în Italia, raportul de forţe a fost deja stabilit, însă traducerea voturilor în număr de locuri în parlament nu este nici acum definitivă, din cauza unei legi electorale extrem de complicate, informează vineri AFP. 

După cum se explică pe site-ul Ministerului de Interne al Italiei, unele procese verbale de la birourile de vot au fost trimise direct la Curţile de Apel, care vor desemna câştigătorii, însă aceste rezultate sunt în continuare aşteptate. 

Coaliţia dreapta/extrema dreaptă a obţinut 37% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 37,49% pentru Senat, dintre care 17,37% pentru partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini şi 14,09% pentru Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi în camera inferioară şi 17,63% pentru Liga şi 13,43% pentru FI în camera superioară. 

Rezultatul votului 

Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a obţinut 32,68% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 32,22% pentru Senat. 

Coaliţia de centru-stânga a obţinut 22,85% din voturi pentru Camera Deputaţilor, dintre care 18,72% pentru Partidul Democrat (PD), şi 22,99% pentru Senat, dintre care 19,12% pentru PD. 

Vid legislativ 

O consecinţă neprevăzută a legislaţiei electorale adoptate anul trecut în Italia şi experimentate pentru prima dată la 4 martie o constituie 'un vid legislativ' denunţat de M5S, care încetineşte de asemenea anunţarea definitivă şi oficială a rezultatelor. 

În Sicilia, voturile obţinute de M5S îi oferă acesteia dreptul la 57 de locuri, împărţite între deputaţi şi senatori. Însă partidul nu a prezentat decât 53 de candidaţi în această regiune. 

Unii dintre cei prezenţi pe listele pe baza reprezentării proporţionale erau astfel candidaţi în scrutinul pe bază majoritară, în care procedura limita la patru numele pe liste, fără a prevedea înlocuitori în cazul unei reuşite zdrobitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel