REZULTAT alegeri Italia. Mișcarea 5 Stele, posibilă alianță cu Liga Nordului

Alegeri
Alegeri

Liderul formaţiunii italiene de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, nu a mai exclus miercuri posibilitatea de a forma guvernul împreună cu partidul antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), o eventuală alianţă între aceste formaţiuni aducând perspectiva de a pune capăt blocajului creat de rezultatul scrutinului legislativ din 4 martie, la care niciun partid sau alianţă nu a obţinut majoritatea absolută, transmit agenţiile EFE şi DPA. 

Întrebat într-o conferinţă de presă la Roma dacă ar fi dispus să guverneze împreună cu M5S, Salvini a răspuns că singurul partid în faţa căruia închide uşa este Partidul Democrat (de centru-stânga), care a guvernat Italia în ultimii 5 ani şi este condus de fostul premier Matteo Renzi. 

Salvini a adăugat că Liga Nordului, formaţiunea care a obţinut cele mai multe voturi în cadrul alianţei de centru-dreapta câştigătoare a scrutinului (şi din care a făcut parte şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi), 'lucrează la formarea unui guvern cu majoritate politică solidă ' şi elaborează un program pe care să-l prezinte parlamentului dacă şeful statului îl va desemna să formeze executivul. 

Mai este nevoie de timp 

El a atenţionat totuşi că va fi nevoie de timp, respectiv de 'câteva săptămâni', pentru a se depăşi impasul politic creat de rezultatul alegerilor, care nu a oferit o majoritate clară. Liga Nordului şi M5S împărtăşesc aceeaşi orientare populistă, eurosceptică şi anti-imigraţie, dar relaţiile lor sunt distante şi până la această declaraţie a lui Salvini ambele au exclus posibilitatea de a forma împreună o coaliţie. Însă având în vedere numărul lor de mandate în noul legislativ, ele ar putea să asigure o majoritate fragilă. 

Dar pentru aceasta, M5S va trebui să accepte o agendă comună pentru primul an de guvernare, a mai spus miercuri Salvini, subliniind de asemenea că el ar fi dispus să renunţe la ambiţia de a fi premier dacă astfel ar ajuta la realizarea unui acord politic pentru o viitoare coaliţie. 'Nu există linii roşii predefinite pentru nume sau posturi (...) Dar vreau să le spun italienilor ce va face viitorul guvern în primul an. Dacă va exista (cu M5S) o înţelegere punct cu punct, cu obiective pentru fiecare lună, atunci de ce nu ?', a explicat liderul Ligii Nordului, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel